Simo

Tauolla vessaan

19.04.2018

IBD ja vertaistuki

IBD:ssä on se huono puoli, että akuutti saattaa iskeä nopeasti kuin kuopiolainen kalakukkoon. Työelämässä se tarkoittaa sitä, että työkyky voi muuttua päivässä sadasta prosentista nollaan. Väsymys iskee, vessaralli alkaa ja vatsakivut tekevät olon vähintään epämukavaksi. Silloin se tarkoittaa yleensä sairauslomaa. IBD-peräisissä sairauspoissaoloissa on ärsyttävintä se, ettei koskaan tiedä kauanko se kestää.

Toimin itse kokkina ja baaritarjoilijana. Ravintola-ala ei ole niitä helpoimpia IBD-potilaalle, sillä vessaan pääsy on yleensä tauotussyklin armoilla. Toki, jos on pakko päästä vessaan, niin silloin on vaan esimiehen, työkavereiden ja asiakkaiden ymmärrettävä. Toinen vaihtoehto olisi housuun kakkaaminen ja se on sitten huomattavasti huonompi ratkaisu kaikille osapuolille. En ottaisi sellaista duunia edes vastaan, jossa vessassa käynti olisi rajoitettua. Muutaman kerran olen kesken pihvin paiston kipaissut nopeasti vessassa tai vessasta tullessani nähnyt asiakkaan jo odottavan baaritiskillä. Ruoan valmistuksen ja juoman kaatamisen yhdistäminen hallitsemattomaan ripulointiin luo melko monelle epämiellyttävän mielikuvan, mutta itse pidän ainakin työn ja vessassa istumisen erillään. Vaikka ne tapahtuisivatkin samassa kiinteistössä.

Työkaverit ja esimiehet olen pitänyt yleensä tietoisina sairaudestani, koska se vaan on helpompaa. Vaikkei se kenellekään kuulu mitä sairastaa, on vain mukavampi, kun työkaverit tietävät mielenvikaisen vessarallin ja sairauslomien johtuvan jostain sinusta riippumattomasta. Sitähän ei välttämättä tarvitse julistaa kuin presidentti joulurauhaa. Olen itse ottanut sen puheeksi vasta, kun joku kysyy. Kun on sinut sairautensa kanssa, on siitä helpompi kertoa muillekin.

Työn ja terveyden ristiriidassa kannattaa aina asettaa etusijalle terveys. Kyllä niitä töitä kerkeää tekemään, ja vaikka ei kerkeisikään, ajattelen mieluummin omaa hyvinvointiani kuin poissaolostani johtuvaa henkilöstövajetta.