Henna-Maria

Terveellinen ruoka avanteelle

30.07.2020

IBD ja ruoka

Omasta mielestäni syön suhteellisen terveellisesti. Välillä tulee aikoja jolloin terveellisesti syöminen menee kuitenkin jo hieman hifistelyn puolella. Salaattia, puhtaita raaka-aineita, tuoreita kasviksia, paljon hedelmiä – mitä vain extra terveellinen lautanen voi sisältää. Näitä lautasia tyhjennän reilun viikon ajan, ja sitten avanne puhaltaa pelin poikki.

En tarkoita kuitenkaan, että avanne olisi terveellisesti syömisen esteenä. Kun hifistely ottaa kierroksia, unohdan kuitenkin helposti aiemmat kokemukseni. Jos syön esimerkiksi valtavan annoksen uunikasviksia, vaihdan pussin kolme kertaa yön aikana. Tai jos syön ison ihanan raikkaan salaattiannoksen, niin yöllä jännitän tuleeko salaatti itsestään ulos vai tarvitseeko sitä auttaa järeillä keinoilla. Jos avanteelta kysytään, niin kaikista parasta ruokaa olisi jokin mikä näyttää kertaalleen syödyltä. Sopivan nestemäistä, ei liian puuroista, eikä liian juoksevaa – sellaisesta avanne tykkäisi.

Syöminen avanteelle sopivalla terveellisellä tavalla lienee totuttelukysymys. Siinä prosessi, jonka ohitan joka kerta. En totuttele avannetta pikkuhiljaa, vaan tykitän valtavan määrän kasviksia ja hedelmiä kerta rysäyksellä. Jos sosekeiton ja smoothien määrää kasvattaisi pikkuhiljaa, ja salaattiakin nauttisi pitkin päivää isojen kerta-annosten sijaan, niin helpommalla pääsisi. Sen verran nautin kuitenkin ruoasta, että malttihan se aina karkaa. Ehkä vielä opin.