Kaisa

Terveellistä tunnelmaa

23.02.2017

IBD ja vertaistukiIBD ja ystävät

Tunnelmamuotoilu on trendikästä. Puhutaan tanskalaistermein hyggestä ja korostetaan oikeanlaisen fiiliksen mukanaan tuomaa hyvinvointia ja onnellisuutta. Tunnelmalla on minullekin suuri merkitys. Usein unohdan erilaisten tapaamisten asiasisällön, mutta muistan pitkään sen, minkälainen henki kohtaamisessa oli. Oltiinko hyvällä mielellä vai murjotettiinko? Autettiinko toista onnistumaan, iloittiinko yhdessä? En usko mihinkään enkeliterapioihin, mutta oma kokemukseni on, että jotkut ihmiset myös ikään kuin säteilevät eri lailla kuin toiset: joidenkin seurassa tuntee olonsa paremmaksi kuin muiden ja onnistuu olemaan se ihminen, joka haluaisi olla.

Hyvä tunnelma kasvattaa hyvinvointia ja henkisellä hyvinvoinnilla on suuri merkitys myös siihen, miten hyvin jaksaa ottaa vastaan kroonisen sairauden mukana tulevat vastoinkäymiset. Siksi olen yrittänyt panostaa oikeanlaiseen tunnelmaan meidänkin pienessä, kolmihenkisessä perheessä. Huomaa paino sanalla yrittää. Kynttilät porealtaan ympärillä ja hunajanpehmeät soulsävelet eivät auta, kun esiteini paiskoo huoneensa ovea ja huutaa kirosanoja. Tai, kun asiantuntijoiden alleviivaamaa yhteistä ruokahetkeä vietetään omaa lautasta tuijottaen, kun ei kerta kaikkiaan ole mitään sanottavaa. Niin raadollista kuin se onkin, hygge on lähes aina helpoin saavuttaa yksin.

Tunnelma ei synny pakottamalla. Siksi lohdutan itseäni ajatuksella, että teeskentely on vieläkin kurjempaa kuin huono ilmapiiri. Meidän tunnelma on nyt muotoiltu avoimeksi ja hyväksyväksi ja olen tehnyt parhaani. Se riittää.