IBD blogi Johanna

Johanna

Tieto lisää helpotusta

08.10.2020

IBD ja vertaistuki

Tunnetun sanonnan mukaan tieto lisää tuskaa. Tämä saattaa pitää paikkansa monessakin eri asiassa, mutta minun ja sairauteni suhteessa homma on juuri toisinpäin: tieto lisää ymmärrystä ja ymmärrys tuo helpotusta.

Aloitetaan vaikkapa ajasta ennen colitiksen diagnoosia. Kuinka paljon sitä pitikään murehtia kaikenlaista: mikä minulla on, mitä minä olen syönyt, miten tästä selviää, onko tämä syöpää, kuolenko minä tähän? Siihen aikaan mahtuu satoja – ellei jopa tuhansia – googlattuja sivuja vatsavaivoista. Kun sitten eräänä päivänä marssin lääkärin vastaanotolle, koin helpotusta jo siitä, että hän määräsi minulle tähystyksen. Vihdoin selviäisi jotain, vihdoin saisin tietää jotain eikä minun tarvitsisi arvailla.

Kun sairauteni selvisi, otin siitä selvää oikeastaan kaiken mahdollisen. Olen aina ollut tiedonjanoinen ihminen, ja nyt oli vuoro ottaa selvää tästä. Edelleen jatkuvan tiedonhaun aikana on selvinnyt, että minulla on IBD, minä en ole syönyt mitään ehdottoman väärää, tästä selviää kyllä, tämä ei ole syöpää ja tähän ei kuole. Aika lailla on tieto helpottanut.

Niin hullulta kuin se saattaa kuulostaakin, niin mahakrampeista ja ruikkuamisesta on tullut ihan ok juttu, ainakin kun vertaa siihen, mitä se oli ennen kaikkea tietoa. Nyt voin vessassa googletella jotain muutakin kuin vatsavaivoja enkä säikähdä pientä vihlaisua vatsassa. Minulla on IBD, ja kaikki tämä on siinä sairaudessa normaalia. Totta kai olisin mieluummin tervesuolinen, mutta nyt on pelattava näillä korteilla, jotka on sattunut saamaan.

Helpottavaa on ollut myös tieto siitä, että en ole yksin. Vertaistukitoiminta on auttanut minua tosi paljon. On ollut hyvä tajuta, että joku muukin on käynyt samoja juttuja läpi ja että joku voi ymmärtää, millaista elämä on tämän sairauden kanssa.

Kaikkea en minäkään tiedä – ja hyvä niin. Saattaisihan se olla, että kaiken tietäminen olisikin tuskaa. Minulla on vahva luotto siihen, että sairauteni eteen tehdään tutkimusta jatkuvasti ja että jonain päivänä edes joku tietää tästä enemmän kuin nyt. Olisi vieläkin helpottavampaa ymmärtää sairautta vieläkin paremmin.