Elina

TOP 5 vinkkiä IBD:tä sairastavalle

05.07.2018

IBD ja vertaistuki

1) Vertaistuki

Vertaistuki vahvistaa! Monesti on tilanteita tai tuntemuksia, joita muut kuin kohtalontoverit eivät voi edes ymmärtää. Vertaistukea on saatavilla monenlaisessa muodossa, niin netissä, kuin erilaisina tapahtumina ja tapaamisina. Mahdollisuuksiin kannattaa todellakin tutustua, siitä on ainakin minulle ollut vuosien mittaan valtavan suuri apu!

2) Realistisuus

Välillä sitä yrittää viime tippaan saakka jaksaa. On kuitenkin paikallaan myöntää itselleen, ettei aina tarvitse jaksaa. Voi olla musertavaa, ettei kovasta yrityksestä huolimatta kaikki ole mennyt suunnitellusti, mutta pitää muistaa, että välillä on lupa rypeä harmissa!

3) Stressi

Stressi tunnetusti pahentaa oireita, ja niin helppoa kuin se onkin, pitäisi aina yrittää elää mahdollisimman stressitöntä elämää. Itse toteutan tavoitettani niin, etten ota turhia paineita ja kouluhommat hoidan ajallaan. Aluksi ”stressitön” elämä voi kuulostaa hankalalle, ja välillä sitä oppiikin vain kantapään kautta.

4) Huumori

Välillä sattuu ja tapahtuu, joskus on hankala päättää, pitäisikö itkeä vai nauraa. Vaikka valitettavan usein voi hymy olla tilanteesta kaukana, olen sillä linjoilla, että aina kun on mahdollisuus, niin mennään huumorin kautta!

5) Positiivisuus

Moni meistä käy läpi valtavan vaikeita aikoja. Välillä on hankala löytää mitään positiivista. Joskus vastoinkäymisiä tulee toinen toisensa perään. On kuitenkin valtavan tärkeää muistaa, että hyvät ajat tulevat kyllä, ja että nämä sairaudet tulevat vain niille, jotka niitä jaksavat kantaa. Positiivisuutta on myös helppo levittää tsemppaamalla muita samassa tilanteessa olevia!