Kaisa

Trendikäs tauti

17.03.2016

IBD ja vertaistukiIBD ja ystävät

Suositussa Moderni perhe -televisiosarjassa on kohtaus, jossa perheen tytär Alex kilpailee tiedestipendistä ja saa tehtäväkseen osoittaa kykynsä tekemällä esityksen jostain sairaudesta. Kunnianhimoinen ja parasta collegepaikkaa tavoitteleva tytär raivoaa kotona, kun kuulee kaverinsa valinneen Crohnin taudin ”Minäkin haluan taudin, josta kaikki puhuvat!”
Tutkimuskohteena IBD on kieltämättä kiinnostava ja monitahoinen, mutta arkikokemuksena sairaus asettuu kyllä veemäisimpien tautien luokkaan. Jos kohtalo ja geenit olisivat antaneet valinnanmahdollisuuden, vaihtaisi moni IBD:n johonkin vähemmän arkea hankaloittavaan sairauteen.

Hyvinvoinnin ja terveyden korostuessa nykyään on ihan coolia kärsiä jostain – se ikään kuin tekee sinusta kiinnostavamman ja yksilöllisemmän. Eihän kukaan halua olla ihan tavallinen. Paitsi se, joka oikeasti sairastuu krooniseen sairauteen ja unelmoi siitä, että ei millään lailla erottuisi joukosta.
Sillä kyllä IBD:n kanssa erottuu, vaikka monessa maassa sairautta brändätäänkin näkymätön sairaus -ajatuksella. Vaikka sairaus sopivasti annosteltuna voisi tuoda persoonaan mukavaa mediaseksikkyyttä, ei se millään lailla kohota henkilökohtaista markkina-arvoa. Tästä huolimatta on kuitenkin ihan mukava ajatus, että jonkun silmissä Crohn on trendikästä ja kiinnostavaa.