Kaisa

Tropiikin tuliaiset

19.10.2017

IBD ja matkustusIBD ja vertaistuki

”Miten tää voi olla näin pirun hankalaa”, huokaa talvilomakohdetta etsivä mieheni. Paljon matkustava perheemme on kolunnut jo monet maat ja lomapaikaksi yritetään löytää jotain missä ei vielä olla oltu. Seikkailunhaluiselle miehelleni Kanariansaaret eivät ole vaihtoehto.

Hankalaksi lomakohteen valinnan tekee malariahyttyset ja kaiken maailman kulkutaudit, joista Ulkoministeriön matkustustiedotteet ja THL:n matkailijan opas meitä ystävällisesti muistuttavat. Crohnin taudin hoitoon käytettävät lääkkeet eivät sovi yhteen malarianestolääkkeiden kanssa. Tämän johdosta noin puolet maapallosta on perheeltämme pannassa. Malarian lisäksi hyttyset levittävät nykyään myös muita ikäviä tuliaisia: mm. denguekuumetta, keltakuumetta ja zikavirusta. Lisäksi monessa Euroopan maassa on tuhkarokkoepidemia eikä tyttäremme ole lääkityksen vuoksi myöskään saanut MPR-rokotteen tehostetta.

Melkoisen bingoilun jälkeen valitsimme lopulta Omanin, koska UM:n matkustustiedote vakuutti meille, että ”Maassa ei ole merkittävää tartuntatautivaaraa, ja hyvälaatuisia terveydenhuoltopalveluja on useimmiten saatavilla.” Kaiken tämän säädön jälkeen olen aivan varma, että tytär lähtee heti kotoa pois muutettuaan reppureissaamaan johonkin viidakkoon.