Conny Karlsson

Uusi bloggari esittäytyy

09.02.2017

IBD ja urheilu

Nimeni on Conny Karlsson ja olen sairastanut Colitis Ulcerosaa vuodesta 2003. Oikeastaan olen kärsinyt taudin oireista kauan ennen diagnoosia, ensimmäiset oireet minulla oli jo 90-luvun loppupuolella. Vaikka suoleni oli todella huonossa kunnossa, kun sitä ensimmäistä kertaa tähystettiin syksyllä 2003, minulla ei ollut ikinä esiintynyt esimerkiksi veriripulia. Se olisi varmasti saanut minut hakemaan lääkäriltä apua paljon aikaisemmin, mutta jääräpäisenä miehenä hain apua vasta, kun jouduin kovien vatsakipujen takia osastolle.

Conny blogikuvaVatsakivut johtuivat toisesta sairaudesta, sklerosoivasta kolangiitista, joten sain samalla kertaa sitten kaksi diagnoosia. Ja tämä kaikki tapahtui silloin, kun urheilin ammatikseni kuulantyöntäjänä maajoukkueessa. Parhaat kauteni olivatkin kesät 2001 – 2003 ja elämäni kovin kausi katkesi vatsakipuihin vuonna 2003. En diagnoosin jälkeen sitten päässyt ikinä takaisin ihan samaan kuntoon kuin aikaisemmin.

Huippu-urani katkesi 2007 lopullisesti siihen, että sairautta jouduttiin hoitamaan leikkauksella. Leikkausta suunniteltaessa ajatuksena oli J-pussi, mutta kävikin niin, että minulle tehtiin pysyvä avanne, ja sen kanssa olen nyt elänyt kohta 10 vuotta. Jos laskee pois sen, että urheilu-ura huipulla katkesi tähän leikkaukseen, niin elämä avanteen kanssa on ollut todella hyvä, paljon vähemmillä ongelmilla mitä sairauden kanssa oli, kun suoli oli vielä tallessa.

Tulen tässä blogissa kirjoittamaan sekä historiaa, että nykypäivän haasteista sairauden kanssa. Kerron, miten pystyin urheilemaan jopa maailman huipulla tämän sairauden kanssa, miten arki on pyörinyt pienten lasten isänä samalla, kun olen sairastanut ja miten nykyään pärjään avanteen kanssa eri tilanteissa.