Janika

Uusi IBD:läinen

27.05.2021

IBD ja vertaistuki

Moikka Reunapaikka!

Minä olen uusi täällä, joten kirjoittelen tänne ensimmäistä kertaa. Ajattelin aluksi kertoa hieman itsestäni ja taustastani, mutta sitä ennen haluaisin kertoa, miksi ylipäätänsä lähdin kirjoittamaan. Olen lukenut ja kuullut paljon ihmisten IBD:stä ja samaistunut moniin asioihin tarinoissamme, mutta en ole kuitenkaan koskaan törmännyt ”kohtalotoveriini”. Jos niin voi edes sanoa, kun IBD:stä on kuitenkin puhe. Olisin itse kenties kaivannut nuorempana sitä kohtalotoveria, joten nyt kirjoittelen tänne Reunapaikkaan, jotta voin toimia teille enemmän tai vähemmän vertaistukena.

Minun nimeni on siis Janika. Olen 23-vuotias sosionomiopiskelija Lappeenrannasta. Alun perin olen Kotkasta kotoisin. Opinnot alkavat olemaan jo loppusuoralla ja kirjoittelen tässä vaiheessa opinnäytetyötäni. Jos kaikki menee suunnitelmien mukaisesti, eikä korona tai mikään muukaan hidasta opintojani, niin puolen vuoden päästä täytyisi olla jo sosionomin paperit kädessä (sormet ristissä). Olen opintojeni ohella ollut myös melkein koko ajan töissä kaupan alalla. Se on välillä tuonut lisähaasteensa opiskeluun, mutta mahdollistanut kuitenkin paljon.

Joo, elikkäs se IBD. Minulla on siis Crohnin taudin diagnoosi, joka todettiin ollessani 3-vuotias. Se todettiin melko myöhään, koska oireeni olivat alkaneet kolmekuisena vauvana. Ennen Crohnin tautiin viittaavien oireideni alkua olin sairastunut rotavirukseen, mutta siitä parannuttuani oireiluni ei kumminkaan loppunut. Sain sitten Crohnin taudin diagnosoinnin jälkeen toimivat lääkkeet ja sairaus meni pikkuhiljaa remissioon. Vanhempani toivoivat muutaman vuoden päästä lääkkeiden lopettamista, koska remissioni oli jatkunut pitkään. Lääkärit vastahakoisesti antoivat luvan lääkkeiden lopettamiselle ollessani sitten 8-vuotias. Seuraavat noin yhdeksän vuotta elin lääkkeetöntä ja ”tervettä” elämää, kunnes sairasteluni taas alkoi ja minulle uudelleen diagnosoitiin Crohnin tauti 17-vuotiaana. Tämän jälkeen sairastelu on koko ajan ollut enemmän tai vähemmän remission ja akuutin vaihtelua sekä erilaisia lääkekokeiluita. Onneksi akuuttitilanne on saatu aina hillintään ja nyt minulla on toistaiseksi toimivat lääkkeet.

Tässä hieman tarinastani lyhykäisyydessään. Voin kertoa enemmän lapsena sairastelusta ja omasta menneisyydestäni sairauden kanssa toisen blogikirjoituksen yhteydessä. On hienoa päästä kirjoittamaan tänne teille ja jakamaan ajatuksiani!