Simo

Uusi kasvo

22.02.2018

IBD ja matkustusIBD ja ruokaIBD ja vertaistuki

Moi! Nimeni on Simo ja olen 25-vuotias. Asun Joensuussa ja teen ammatikseni vähän päivästä riippuen joko burgereita tai kossuvissyjä. Vapaa-ajalla kaivan esiin joko sisäpelikengät, kameran tai jonkun pääsykoekirjan. Etsin vielä sitä hommaa, josta tuntuisi pahalta jäädä eläkkeelle.

Olin ennen IBD:tä täysin terve, nuori, reipas mies. Ei minkäänlaisia pitkäaikaissairauksia, ei edes pähkinäallergiaa. Sain Colitis Ulcerosa-diagnoosin maaliskuussa 2014. Kuin tyhjästä oireet alkoivat alkuvuodesta vatsan kipristelyinä, jotka paljon myöhemmin tunnistin pienen pieniksi krampeiksi. Niitä en noteerannut oikein mitenkään. Olin restonomiluokkani kanssa Tallinnassa opintomatkalla, kun huomasin paluumatkalla istuvani Eckerö linen pöntöllä kauemmin kuin normaalisti. Laitoin homman tietysti darrakakan piikkiin. Kotiin päästyäni mietitytti, kun tilanne ei normalisoitunutkaan ja lisäksi sekaan alkoi ilmestyä vertakin. Terveyskeskus oli tietysti ensimmäinen valitsemani numero, josta ilmoitettiin homman korjaantuvan ripulilääkkeelIä ja veren olevan suolen limakalvoa. Kun ripulilääke ei jeesannut ja verta näkyi edelleen, menin työterveyteen. Sieltä sain lähetteen tähystykseen, jossa netistä jo varmaksi toteamani diagnoosi sai virallisen leiman. Apteekin kautta kotiin. Lääkkeillä oli varsin marginaalinen vaikutus ja sain leikkaustuomion loppuvuodesta 2015. Seuraavan vuoden alussa minulle asennettiin j-pussi, joka toimi minulla kuin pendolino kesällä. Nyt olen elämäni kunnossa.

Prosessi toimi kohdallani uskomattoman nopeasti. Osasyy siihen oli todennäköisesti työterveyshuolto, johon pääsi aina joko samana tai seuraavana päivänä. Olen kuullut tarinoita, joissa diagnoosia on arvottu puolesta vuodesta vuoteen. Matka on opettanut ainakin sen, ettei mikään (edes terveys) ole itsestään selvää. Paitsi yle-vero. Kirjoitan omissa teksteissäni selviämisestä IBD:n kanssa arjen eri tilanteissa pohjautuen omiin kokemuksiini ja tietoon. Toivon tiedonmurusten toimivan muille sairastaville vertaistukena ja hyvinä vinkkeinä. Tai edes hymyn aiheuttajana.