Niklas

Uutta verta

02.07.2020

Hei Reunapaikkalaiset!

Olen Niklas, bloggaritiimin tuorein vahvistus suoraan Suomen Turusta. Crohnin taudin kanssa on tullut väännettyä kättä viimeiset 13 vuotta. Tämän takia tuntuu jokseenkin sopivalta jakaa omia kokemuksia ja samalla toivottavasti vähentää toisen kanssakärsijän jännitystä, pelkoa, epävarmuutta tai mitä tahansa muuta suolistosairauksien mukana tulevia tuntemuksia.

Oma matkani Crohnin kanssa alkoi luultavasti vuosien 2005-2006 paikkeilla, mutta diagnoosi löydettiin vasta vuotta myöhemmin. Sitä ennen oltiinkin jo käyty kerran jos toisenkin veitsen alla. Diagnoosiksi tuli tosiaan edellä mainittu Crohnin tauti, joka sai myöhemmin tarkennuksen ”fistelöivä tautimuoto”.
Kaikki, joilta sama pieni lisä löytyy diagnoosin päätteeksi tietävät, ettei kyseessä ole se hauskin tai helpoin tautimuoto – leikkaushoito on omalla kohdalla ollut joka kerta välttämätön, enkä ymmärtääkseni ole poikkeus. Jollain kierolla tavalla olen kuitenkin tilanteeseeni ja juuri minun Crohniini ja minun tautimuotooni tyytyväinen, tästä enemmän ehkä jossain toisessa kirjoituksessa.

Kuten tällaisten sairauksien kanssa yleensäkin, minunkin taipaleeni on ollut täynnä niin ylä- kuin alamäkeäkin. Tällä hetkellä nautin remission tuomasta helppoudesta, koska lääkitys tuntuu pitävän oireet kurissa vuodesta toiseen pieniä säikähdyksiä lukuun ottamatta. Arjessa usein unohdan edes olevani kroonisesti sairas, kunnes vihlaisu alaruumiin alueella muistuttaa, ettei asia olekaan ihan niin mustavalkoinen. Aiemmin mainittu yliopistoura on nyt takanapäin ja töitä teen nuorten mielenterveyden parissa. Töiden ulkopuolinen aika kuluu ystävien, parisuhteen, kuntosalin, fantasiakirjallisuuden ja musiikin parissa – tavallista parikymppisen elämää.

Tässä nopea esittelyni lyhykäisyydessään! Tavoitteeni on jatkossa kirjoittaa syvemmin ja laajemmin omista kokemuksistani ja ajatuksistani, tuoden mukaan myös tämän sairauden mielenterveydellisen puolen – onhan ihminen kuitenkin kokonaisuus, fyysinen kulkee psyykkisen kanssa käsi kädessä, niin oireilu kuin myös hyvinvointikin.