Elina

Vapaa-aika

02.02.2017

IBD ja kipuIBD ja vertaistukiIBD ja ystävät

Oli heinäkuun loppu ja olimme kaveriporukalla sopineet, että mentäisiin ylihuomenna festareille. Kyydit oli järjestetty ja olo oli hyvä. Seuraavana päivänä kivut kuitenkin tulivat kuin salama kirkkaalta taivaalta. Sitten makasinkin jo osastolla, samalla, kun muut viettivät festaripäivää.

Kun olotila vaihtelee radikaalisti jopa tunneissa, niin miten vapaa-ajan järjestäminen onnistuu? Yleensä täytyy tehdä suunnitelmia. Mulla tämän sairauden myötä lukuiset suunnitelmat ovat peruuntuneet ja olen huomannut, etten oikein enää uskalla edes lyödä mitään lukkoon. Miten vapaa-aika sitten pitäisi käyttää, kun kaikki sovittu voi peruuntua?

Itse olen oppinut siihen, että alustavia suunnitelmia voi laatia, mutta ”entä jos”- asenne kannattaa pitää korvan takana, ettei tule turhia pettymyksiä. Pettymyksiltähän ei sinällään voi välttyä, jos jokin kauan odotettu asia peruuntuu ja vaihtuu sairasteluun, pahimmillaan sairaalaan..

Välillä tietenkin kyllästyttää, ja tulee jopa paineita siitä, että pystyykö sovittuja juttuja pitämään. Riippuen tietysti siitä, mitä peruu ja kenelle peruu, se saattaa jopa hävettää. Vapaa-aika on kuitenkin tärkeä voimavara kiireisen ja kipeän arjen keskellä. Itse yritän ottaa siitä kaiken irti, viettää aikaa kavereiden ja perheen kanssa, tehdä niitä asioita mistä pidän, mutta myös levätä.

Välillä viikkoihin mahtuu jos monenlaista lääkärikäyntiä ja sairastelua, koulustressin ohessa. Vaikka onkin sairaus rajoittamassa, oppii sitä aikaa kyllä jäsentämään ihan eri tavalla. Täytyy kyllä myöntää, että jos koko viikonloppu on tullut makailtua kipeänä sängyssä, ei se ole paras voimavara seuraavalle viikolle.

Vapaa-ajan suunnittelua ja sopimista edesauttaa avoimuus; omaakin oloa helpottaa, kun voi myöntää itselleen ja lähipiirille ne asiat, mitä kykenee ja mitä ei kykene siinä vaiheessa sairautta tekemään. On hyvä opetella tunnistamaan, että milloin olo on liian kipeä menoihin.

Vaikka paljon on peruuntunut, on mullakin silti ollut niitä ikimuistoisia hetkiä ja lisää on varmasti tulossa! Kaikki ei aina mene suunnitelmien mukaan, mutta asioilla on tapana järjestyä.

Tällä hetkellä vapaa-aikaa jäsentää ihana uusi tulokas Scott, ja tietenkin isoveli Jack.