Henna-Maria

Väsynyt ja uupunut

18.01.2018

IBD ja kipuIBD ja vertaistuki

 Väsymys on hyvin yleistä IBD:tä sairastavien keskuudessa. Monet kokevat, että väsymys paranee IBD:n oireiden helpotettua, mutta osalla väsymys jatkuu edelleen sairauden ollessa remissiossa. Viime syksy oli minulle hyvin raskas. Tuntuu kuin eläisi joka päivän sumun keskellä. On asioita, joita en muista tapahtuneen ja asiakaspalvelutyössä on tullut asiakaskohtaamisia, joita en edes muista.  

Väsymyksellä on useita aiheuttajia, eikä tarvitse sairastaa IBD:tä ollakseen väsynyt ja uupunut. Monet samat tekijät aiheuttavat väsymystä myös ei- suolistosairaille. Suolistosairauden kanssa kaikki väsymyksen oireet moninkertaistuvat. Ei ole energiaa harrastuksiin ja arkiaskareetkin tuntuvat ylitsepääsemättömiltä. Kun arkiaskareet ovat ylitsepääsemättömiä, alkaa laiminlyödä tärkeitä seikkoja kuten ruokavaliota, mikä puolestaan vaikuttaa omalta osaltaan väsymykseen.  

Aktiivisen tulehduksen aikaan väsymys johtuu yleensä kehon taistelusta tulehdusta vastaan. Se yhdistettynä kipuun, ahdistukseen ja anemiaan, uuvuttaa nopeasti ihmisen. Mitkä seikat aiheuttavat remissiossa olevalle väsymystä? Samat asiat varmasti kuin kaikille muillekin. Huonot yöunet, huono ruokavalio, vähäinen ulkoilu, stressi, masennus, ahdistuneisuus, tuen puute yms. Remissiossa olevalla on takana suuri taistelu valtavaa kehoa sisältäpäin syövyttänyttä tulehdusta. Pitkäaikainen tulehdus jättää pitkäaikaiset jäljet. Tulehduksesta usein jää jäljellä anemia, vitamiinien ja raudan puute. Myös ylläpitolääkkeet voivat vaikuttaa vireystilaan.  

Väsymys vaikeuttaa loogista ajattelua. Eikö jossain ole ollut maininta, että väsymystilaa voi verrata humalatilaan? Kun on tarpeeksi väsynyt, voi olla vaikeuksia puhua ja löytää oikeita sanoa. Väsymys vaikuttaa myös tunteisiin. Jos ei jaksa tehdä niin paljon kuin haluaa, tuntee olonsa vihaiseksi, turhautuneeksi ja yksinäiseksi. 

Joku aika sitten valitin väsymystäni ja sain neuvoksi nukkua pitkät yöunet, syödä terveellisesti ja ulkoilla. Yritin. Nukuin 8-9 tunnin yöunet, söin terveellisesti; aamupalan, lounaan, välipalan, illallisen. Ulkoilin koiran kanssa pitkiä pätkiä useasti päivässä. Silti joka aamu herätessäni olen edelleen väsynyt. Ehkä se on tämä vuodenaika, ehkä jokin muu, mutta nyt menen nukkumaan.