Reunapaikka IBD-blogi

Sirpa

Väsyttääääääää!

28.02.2019

IBD ja vertaistuki

Parhaillaan kämmenselässäni on iso, komea, sinipunainen mustelma. Se on koko kämmenselän kokoinen. Sain sen kylkiäisinä viime viikon infuusiosta. Jostain syystä toisinaan niin käy, mutta ei aina. Ihmiset päivittelevät herranjumalaa mustelman nähdessään ja kysyvät mistä se on tullut.

Tuo kämmenselkään silloin tällöin ilmestyvä mustelma onkin melkein niitä ainoita ulkoisia merkkejä siitä, että minulla on jokin sairaus tai ainakin sellainen, minkä muut huomaavat. En näytä sairaalta, sanovat. Itse huomaan itsessäni kyllä muitakin merkkejä, mitä toiset eivät varmaankaan osaa yhdistää tähän. Olen ainakin jatkuvasti tosi väsynyt.

Parhaiten väsymys näkyy minussa niin, etten jaksa oikein aamulla kiinnittää huomiota siihen, mitä päälleni puen ja mihin ilmansuuntaan hiukseni töröttävät. Lähden töihin samat vaatteet päällä kuin eilen ja toissapäivänä, hiukset on suittu vedellä jotenkuten kuriin ja vedetty pipo päälle niin, että ne ovat takuuvarmasti lintassa töihin päästessä.

Seuraavaksi luovun ruoan laadusta. Normaalisti syön säännöllisin väliajoin, paljon kasviksia ja suhteellisen terveellisesti noin muutenkin. Kun olen väsynyt, en jaksa tehdä ruokaa enkä kuoria edes omenaa. Ostan kaupan paistopisteeltä jonkun hirveän kaloripommin ja tungen sitä naamaani pitkin päivää. Ei kovin suolisto- tai painonhallintaystävällistäkään.

Vaikken ripuloikaan enää miljoona kertaa päivässä, käyn silti aika tiuhaan vessaan. Usein turhaan, mutta kokemuksen opettamana menen mieluummin varmuuden vuoksi kuin jätän menemättä, tiedätte kyllä. Sekin muuten väsyttää, se jatkuva vessassa kyykkääminen.

Väsyn helposti työpäivästä, väsyn vapaapäivästä, väsyn ulkoilusta ja liikunnasta, väsyn siltikin, vaikka en tekisi yhtään mitään. Väsyn melkein jo, kun kuuntelen jonkun toisen ruuhkavuosikiireitä joihin verrattuna omat kiireeni ovat aika vaatimattomat. Mummoksi ovatkin jo tituleeranneet useamman vuoden, kun olen usein iltaisin kahdeksalta jo unten mailla tai vähintään matkalla sinne.

Remissiossahan pitäisi olla kaikki hyvin ja hienosti ja oireiden loistaa poissaolollaan, mutta ei, väsymys vaan sinnittelee matkassa. Väheneeköhän se ajan saatossa, jos muuten on tilanne pysynyt hyvänä? Kunhan ei ainakaan pahene!

Olen vertaisilta kuullut, että muillakin remissiossa olevilla on oireista jäljellä se valtaisa väsymys. Väsyttääkö suakin?

 

C-ANPROM/FI/IBDD/0330
03/2023