Reunapaikka IBD-blogi

Sirpa

Verikokeet kunnossa, kaikki kunnossa?

01.10.2020

IBD ja vertaistuki

Minulla meni IBD-diagnoosin saamiseen monta, monta vuotta. Näin jälkikäteen ajateltuna kärsin vuosia ihan turhaan, kun asia olisi ollut suhteellisen helppo todeta aiemminkin. IBD ei tosin ole ainoa terveysongelma, jonka diagnoosia olen saanut odotella.

En halua syyttää lääkäreitä, heillä on varmaan syynsä miksi toimivat niin kuin toimivat. Kuitenkin potilaana minulle on jäänyt vähän katkera olo kaikista menneistä vastaanotoista, joissa minua ja oireitani ei ole otettu vakavasti. Ennen IBD:tä luotin lääkäreihin kuin peruskallioon jalkojeni alla.

Nyt minulla on taas kasa epämääräisiä oireita, jotka eivät selity IBD:llä tai millään muullakaan olemassa olevalla diagnoosilla. Työterveyslääkäri otatti verikokeet ja totesi, että veriarvot ovat kunnossa. Siinä se. Eikö tällaisessa tilanteessa pitäisi alkaa pohtia, mistähän ne kaikki oireet sitten johtuvat? Eihän ne oireet minnekään katoa sillä tiedolla, että verikokeet ovat kunnossa!

Kysyin lääkäriltä, mitä hän sitten seuraavaksi veikkaisi oireiden syyksi. Lääkäri vastasi vähän pitkästyneen oloisena, ettei voi millään tietää. Voisin kyllä halutessani varata uuden ajan sen pohtimista varten. Lääkäri ei siis oma-aloitteisesti ollut asiaa enempää tutkimassa.

Jos olen jotain oppinut tiestäni IBD:n kanssa, niin sen, etten ainakaan luovuta vain koska lääkäri on luovuttamassa. Niinpä varasin uuden ajan, koko oirekuvastolla, joka minulla nyt on.

Sirpa vs. lääkäri, 2. erä alkakoon!