Henna-Maria

Vessan vankina

18.07.2019

IBD ja matkustusIBD ja vertaistukiIBD ja ystävät

Olen sairastanut Crohnin tautia kohta 14 vuotta, joista suurimman osan olen ollut vessan vankina. Vessan vangilla tarkoitan, etten ole päässyt menemään ja tekemään, vaan on aina tarvinnut tietää, missä lähin vessa on. Vessaan on myös ollut pakko päästä heti, kun vähänkin on siltä tuntunut. Tavallaan tämän kanssa on oppinut elämään ja tavallaan ei.

Avanneleikkauksen jälkeen vankeusrangaistukseni vessaan lyheni ja pääsin hieman ottamaan etäisyyttä. Kokonaan en vapaudu vankilasta-korttia saanut, mutta lomille aina välillä. Edelleen, jos vähänkin tuntuu siltä, että pussin kestäminen loppuu, on vessaan päästävä ja heti.

Erilaisten tapahtumien ynnä muiden kokoontumisten myötä olen jo pitkän aikaa miettinyt vankeuttani ja sen muutosta ajan myötä. Nykyään pystyn esim. menemään elokuviin, jos vaan ennakoin, mitä syön ennen elokuvaa ja elokuvan aikana. Ea eli ennen avannetta, ei ollut merkitystä sillä, mitä oli syönyt tai söi, kakka saattoi tulla joka tapauksessa. Siinä saattoi helposti mennä koko elokuva ohi, kun istuin vessassa. Eihän täydelle salille voi sanoa: “Pistätkö pausen, käyn kakalla”.

Käytiin pari kesää sitten kaverin kanssa Helsingissä festareilla katsomassa yhtä lempibändiäni kautta aikain. Internetissä ja kaikkialla oli ilmoitettu, että kyseinen orkesteri alkaa soittaa kello varttia vaille mitä nyt olikaan. Me landeleidit sitten isolla kirkolla ei oltu ihan varmoja miten pitkään menee majapaikalta kävellä keikkapaikalle. Tultiin kuitenkin ihan hyvissä ajoin ja ajateltiin, että käydäänpäs vessassa vielä ennen kuin alkavat soittaa. Täyteen virtsatun bajamajan ovella kuunneltiin, että mitä ihmettä, joko ne aloittivat ja niinhän ne tekivät. Olimme jonottaneet jo niin pitkään, ettei viitsitty jättää vessassa käyntiä välistä, joten siinä sitten bajamajassa istuessani, toisten pissapapereiden melkein koskiessa takalistooni ja all time favorite-kappaleeni soidessa livenä ajattelin, että onko elämäni tosiaan tätä, kaikki kohokohdat tapahtuvat silloin, kun olen pöntöllä. Nykyään keikalle mennessä käyn vessassa hyvissä ajoin ja monta kertaa.

Kuva on kyseiseltä keikalta.