Conny Karlsson

Veteraaniyleisurheilua

14.09.2017

IBD ja vertaistuki

Harva yleisurheilija, joka on urheillut kansallisella tai kansainvälisellä tasolla, jatkaa uraansa ns. veteraanina. Syitä tähän on varmasti monia, mutta voisin kuvitella, että yleisin syy on siinä, että jo pitkän uran tehneenä ei oikeasti riitä enää virtaa harjoitteluun ja kilpailemiseen. Ja vaikka veteraaniurheilu ei ole yhtä totista kuin urheilu yleisessä sarjassa, moni entinen huippu ei voi ainoastaan harrastaa, vaan haluaa tehdä kunnolla, jos osallistuu, ja tämän takia ei sitten osallistu. Sen sijaan moni veteraaniurheilija on ns. myöhässä herännyt urheilija. On tarinoita, missä urheilu-ura on alkanut vasta eläkeiässä, ja mitä sen hienompaa kuin, että vanhempana löytää itselleen mieluisan ja terveellisen harrastuksen, minkä parissa saa matkustaa ja tapaa ihmisiä ympäri maailmaa. 

Veteraaniurheilua harrastetaan, kuten nuorissakin, ikäluokittain. Ensimmäiset veteraani-ikäluokat alkavat 30 sarjasta, ja sarjoja on sitten viiden vuoden välein aina 100 vuoteen asti. Veteraaniurheilulla on oma urheiluliitto, joka järjestää omia kilpailuja, maansa mestaruuksia ja myös kansainvälisiä mestaruuskilpailuja. Tänä kesänä vuorossa on veteraanien Euroopan mestaruuskilpailut Tanskassa, ja olen itse osallistumassa niihin. 

Kuten aikaisemmassa blogissa täällä olen jo kirjoittanut, olen varsinaisen urani jälkeen löytänyt muita lajeja kuin missä olen kilpaillut, ja mistä olen löytänyt sisältöä elämääni. Olen myös työntänyt kuulaa melkein joka kesä leikkauksen ja urani lopettamisen jälkeen. Varsinaista urheilu-uraani en saanut lopettaa haluamani tavalla, vaan se loppui leikkauspöytään. Nyt haluan sitten lopettaa tätä toista kuula-uraani omilla ehdoillani, ja mikäs sen parempaa, kuin lopettaa ura sitten EM-kilpailukesään.  

Tämän jälkeen olen sitten osallistunut sekä nuorten, aikuisten että veteraanien arvokilpailuihin. Olen voittanut kerran nuorten Euroopan mestaruuden alle 23 vuotiaiden sarjassa, ja tavoite olisi lopettaa kuulaura veteraanien Euroopan mestarina. Katsotaan miten käy! Kilpailu käydään 29.7.2017.