IBD blogi Johanna

Johanna

Vinkkejä vauvavuoteen

30.01.2020

IBD ja vertaistuki

Poikani täytti juuri vuoden. Vuosi meni toisaalta nopeasti, toisaalta hitaasti. Ensimmäisten päivien minuutti minuutilta -fiilis on hiljalleen muuttunut päivä päivältä -asenteeksi. Lapsella on kaikki hyvin, ja äidinkin vointi menettelee. Vauvan lisäksi vaihtelua päiviin on tuonut mahani, joka ei oikein ole tuntunut osaavan päättää, mitä mieltä on kaikesta ja missä kunnossa minäkin päivänä on.

Kuten olen jo aiemmissa teksteissäni todennut, raskausaikana vointini oli todella hyvä. Tuntui että pystyin syömäänkin ihan mitä vaan ja olo oli suht energinen. Vointi alkoi huonontua noin kuukausi tai kaksi synnytyksen jälkeen. Turvotusta, ilmavaivoja, ripulia, vatsakramppeja. Tätä koko vauvavuosi hyvin vaihtelevasti. Viikon saattoi olla hyvä olo, sitten muutama huonompi päivä. Sitten taas pari viikkoa hyvänä, viikko huonona. Verta ei ole tullut. Vuoteen mahtui peruslääkityksen tehostamista ja yksi kortisonikuuri. Aiemmissa julkaisuissani olen pohtinut syitä tähän kaikkeen: imetys, ison elämänmuutoksen aiheuttama stressi, huonot yöunet, rytmin puute ja vaihtelu, ruokailutavat, syömiset, hormonit ja niin edelleen: varmasti monen aineksen soppa. Koska kaikki edellä mainitut seikat ovat taatusti jossain määrin tuttuja jokaiselle pikkuvauvan äidille, ajattelin jakaa muutaman konkreettisen vinkin vauvavuoteen.

  1. Vessa kannattaa hetkeksi sisustaa niin, että vauvan voi ottaa sinne mukaan. Ihan vastasyntyneenä vauva pääosin nukkuu. Tällöin vessaan pääsee ruhtinaallisen usein yksin rauhassa. Kun vauva alkaa hieman kasvaa, vessaan kannattaa kiikuttaa sitteri. Siinä vauveli voi jokellella samalla kun istut pöntöllä. Kun vauva alkaa olla liian rauhaton tai iso sitteriin, täytyy alkaa panostaa leluarsenaaliin. Vessapaperirulla ja hiusharja jaksoivat meillä kiinnostaa yhden vessareissun verran, vanulappupaketti toisen ja kosteusvoidepurkki kolmannen.
  1. Pidä rytmistäsi kiinni niin paljon kuin pystyt. Ainakin minulle pahin ongelma oli varsinkin vastasyntyneen kanssa rytmin puuttuminen. Ihan pienellä vauvalla ei ole vielä aamua, iltapäivää, iltaa tai yötä. Hän nukkuu kun nukkuu, syö kun syö ja paskoo kun paskoo. Sain neuvoksi nukkua aina silloin kuin vauvakin, mutta jossain vaiheessa huomasin, että kroppani meni siitä ihan sekaisin. Mahani tuntuu tietävän kyllä liiankin hyvin, koska on aamupalan ja päivällisen aika ja koska pitäisi nukkua. Toki jos yöunet jäävät todella lyhyiksi, on päiväunia pakko ottaa. Suosittelen silti syömään mahdollisimman säännöllisesti oman tutun rytmin mukaisesti.
  1. Ennakoi ja suunnittele. Varsinkin syömisesi. Kun vauva roikkuu tissillä kolmatta tuntia putkeen, edellisestä ruokailusta on kulunut seitsemän tuntia eikä kaapissa ole juuri valoa kummempaa, on suuri houkutus käskeä puolisoa hakemaan grilliltä ruokaa ja tuoda kaupasta irtokarkkia jälkkäriksi. Näiden kaloreiden voimalla jaksaisi pitkälle seuraavan päivään. Herkullinen ajatus, mutta uskon että meidän IBD-tyyppien maha ei tällaisesta meiningistä tykkää. Minulle ainakin olisi paha. Suosittelen varmistamaan, että jääkaapissa on aina edes jotain sopivaa ruokaa (tai ainakin edes pakastimessa), ja huolehtimaan siitä, ettei ateriaväli pääse karkaamaan liian pitkäksi. Kannattaa ennakoida vauvan iltaiset imetysmaratonit, päiväunet, tiheät imut ynnä muut. Ruokaa kannattaa tehdä ja syödä aina kun pystyy.
  1. Liiku kun voit. Käy ainakin vaunulenkeillä päivittäin, jos kuntosi sen sallii. Sinä päivänä kun huvittaisi mennä, voi maha olla niin huonona, ettei postilaatikkoa kauemmas uskalla lähteä. Ainakin minulla lenkkeily auttaa kaikkeen ja erityisesti turvotukseen. Ulkoilmassa pääkin tuulettuu.
  1. Muista oma aika. Rentoudu. Tee välillä asioita, joista ennen vauvaa nautit. Tuore äiti murehtii, pelkää, stressaa, miettii, värkkää… Kaikki tämä on huonoa mahalle. Minulle itselleni yksinolo on ollut vauvavuoden aikana todella tärkeää. Puolisolla on suuri vastuu siinä, että sekä äiti että isä saavat omaa aikaa.

Lopuksi kaikkein tärkein neuvo:

  1. Nauti vauvavuodesta ja ota siitä kaikki irti! Nauttiminen yhtään mistään voi olla vaikeaa, jos suolisto vaivaa ja on paha akuutti päällä. Uskon kuitenkin siihen, että kaikki positiiviset ajatukset ja hyvät asiat vaikuttavat suolistoomme ja kuntoomme enemmän kuin uskommekaan. Näin jälkikäteen ajatellen murehdin ja pelkäsin vauvavuotena ihan liikaa. Kaikki sanoivat, että vauva on vauva vain hetken ja sitä aikaa ei takaisin saa. Tässä he olivat täysin oikeassa.