Simo

”Voiko se nyt sitten juoda enää kaljaa?!”

17.09.2020

IBD ja ruokaIBD ja vertaistuki

Poikkeavan ruokavalion lisäksi alkoholi on sellainen nautintoaine, joka jakaa IBD-potilaskantaa useampaan leiriin. Osa ei pysty käyttämään ollenkaan ja osa taas kykenee nykimään panimotuotteita entiseen malliin. Itse sijoitun johonkin noiden välimaastoon.

Appiukon ensimmäinen kysymys diagnoosini jälkeen oli ”Voiko se nyt sitten juoda enää kaljaa?!”. Se onkin sitten sellainen kysymys, johon ei oikein voi yksiselitteistä kyllä/ei -vastausta antaa. Se pitää vain itse kokeilla.

Olen tehnyt aktiivista ihmiskoetta itselläni nyt kuusi vuotta ja päätynyt seuraaviin tutkimustuloksiin:

  • Viinaa voi vetää kuten ennenkin, mutta seuraavana aamuna darrakakan voimakkuus vain nousee Richterin asteikolla 4,5:stä 7,2:een. Polttavuus kasvaa Scovillen asteikolla kolmesta kahdeksaan.
  • Grilliltä aamu neljän aikaan poimitut makkaraperunat eivät sovi vatsalle. Varsinkaan sinapilla.
  • Olut turvottaa, mutta maitopohjainen juoma rauhoittaa. Tiettyyn pisteeseen asti.
  • Paha olo tulee huomattavasti nopeammin kuin ennen. Voi tosin johtua myös siitä, etten ole enää 18-vuotias.
  • Kuivuminen tapahtuu normaalia nopeammin. Se taas johtaa mesevään hedariin aamulla, jos ei illalla tajua juoda vettä.

Tutkimukseni tueksi olen kerännyt kattavan määrän dataa muilta suolistosairailta, sillä tätä tulehdusta ei kukaan pode samalla tavalla. Jotkut eivät voi juoda lainkaan olutta, koska oluen sisältämä vilja pistää pakin niin sekaisin, että voisi joko ilmalla tai peräpään paineella lentää Australiaan ja takaisin. Jotkut eivät taas siedä alkoholia lainkaan. Toiset taas kykenevät vetämään lientä ihan kuin mitään tulehtunutta suolta ei olisikaan.

Diagnoosin saa kaiken lisäksi juuri siinä opiskelijahintaisten oluthuurujen iässä, jossa kaverit rilluttelevat kylillä haalareitaan laahaten. Olo voi hetken tuntua ulkopuoliselta, kunnes tajuaa, että voi värikkäät rymyhaalarit vetää päälle ilman alkoholipulloakin.

Alkoholiin tuntuu kohdistuvan samankaltainen spekulointi kuin ruokavalioonkin. Jollekin toimii kiivi ja toiselle ei sovi peruna. Ainut keino on mielestäni kokeilla varovasti, mikä sopii ja mikä ei. En kuitenkaan kannusta testaamaan, että miten pitkän rännin kykenee vetämään tai miten IBD vaikuttaa deliriumin kestoon. Lääkkeet kannattaa myös tsekata ennen kuin kiertää korkkia vastapäivään, sillä pillerit ja etyylialkoholi sopivat tunnetusti aika huonosti yhteen. Järjellä, hyvät ystävät. Järjellä.