Soile Salo-Hartikainen

HEVI, painonhallinnan tukea myös IBD-potilaille

12.10.2018

IBD- hoitajan vastaanotolla useimmin tulee keskustelua ravinnosta, sen koostumuksesta, ravintoaineiden riittävästä saannista, ravintoaineiden imeytymisestä. Jaamme huolen siitä, ettei paino laske. Näin useimmiten. Sitten on ehkä pienempi joukko niitä, jotka kamppailevat nousevan painon kanssa. Useat kortisonikuurit saattavat nostaa painoa ja lisätä ruokahalua. Tästä ei kuitenkaan kannata lannistua, koska lääkehoito sairauden hoitoon on välttämätön ja haittavaikutukset vähenevät kortisoniannoksen pienentyessä. Vaikka ylimääräisistä kiloista pääseminen voi viedä aikaa, niin hiljaa hyvä tulee ja jo pienikin painonpudotus tuo selkeitä terveysvaikutuksia.

Meillä lähes kaikilla suomalaisilla on syytä huoleen jatkuvasti lisääntyvän ylipainon kanssa. Suomalaisen FinTerveys 2017 tutkimuksen mukaan naisista 28 % on lihavia ja miehistä 26 %. Saman tutkimuksen mukaan, jos sama kehitys jatkuu 10 vuoden kuluttua joka kolmannen ennustetaan olevan lihava. Syömme mielestämme kevyemmin ja terveellisemmin, mutta onko se kuitenkaan niin? Nykyisen kiireisen elämänmenon myötä säännöllinen ateriarytmi puuttuu ja olemme ajoittain erkaantuneet tavallisesta ruoanlaitosta ja korvaamme kiireessä aterioita einesruuilla, takeaway-annoksilla ja hampurilaisaterioilla.

WHO on nostanut lihavuuden ehkäisyn yhdeksi tärkeimmistä painopistealueista ehkäistäessä kroonisia sairauksia. Tavoitteeksi on asetettu, että paino ei nousisi yli viittä kiloa enempää aikuisiässä. No, tuo juna meni jo, ajattelemme me, joille on tullut kiloja tuota enemmän. Mutta ei syytä huoleen. Samoin on huomioitava, että eiväthän kaikki ihmiset aikuisuuden kynnyksellä ole edes normaalipainoisia, vaan hoikempia. Media kyllä tarjoaa meille kaikenlaisia keinoja kilojen pudotukseen, mutta on syytä olla valppaana, koska useat niistä johtavat nopeaan painon pudotukseen ja ns. jojo-ilmiöön.

Sen sijaan on hyvä tehdä kunnollinen ruokaremontti. Useimmiten se tieto on jo hallussa, mitä se suurin piirtein pitää sisällään. Olemme vaan tottuneet niin sokeri-, rasvapitoisiin ruokiin ja herkkuihin, emmekä hevin haluisi luovuttaa niistä.
THL (Terveyden ja Hyvinvoinnin Laitos) suosittaa painonhallinta-artikkelissaan ylipainon ehkäisyn sisältävän terveellisen ruokavalion, kohtuullisen annoskoon, säännöllisen ateriarytmin sekä hyvät liikuntatottumukset.

WHO:n suosituksen mukaan päivän aterioiden tulisi sisältää vähintään 400 g hedelmiä, marjoja ja kasviksia. Muutama vuosi sitten Suomessa lanserattiin slogan ”puoli kiloa päivässä” eli sen verran tulisi syödä marjoja, kasviksia ja hedelmiä. Tämä on melko paljon, noin 5-6 kourallista. Tämä Eviran (Elintarvikevirasto) ohje on 500 g päivässä. Itse tutustuin asiaan viime kesänä ruoka-aineita punnitessa. Siinä vasta realisoitui niiden määrä. Kuitenkin voi olla, että kaikki eivät kykene sellaista määrää syömään tai esim. Crohnin tautia sairastavilla saattaa olla suolen tukosvaara. Soseuttamalla smoothieksi kasvikset, marjat ja hedelmät voi välttää tukosoireilun. Ennen kaikkea IBD-potilaiden tulee kuulostella omaa kehoaan ja toimia niin kuten tuntuu hyvältä.

Valtion ravitsemusneuvottelukunta (VRN.fi) antaa suositukset terveellisestä ravitsemuksesta koko väestölle sekä myös erityisryhmille. Koko aikuisväestölle suositus on kasvis-kalavoittoinen ruokavalio. Vihanneksia, sieniä, juureksia, palkokasveja, hedelmiä ja marjoja suositellaan nauttimaan se 500 g päivässä. Kalaa suositellaan syömään 2-3 kertaa viikossa kalalajeja vaihdellen. Kananmunien käytössä hyvänä rajana pidetään 2-3 kpl viikossa. Lihavalmisteita ja punaista lihaa (nauta, possu, lammas) ei tulisi syödä enempää kuin 500 g (kypsä paino) viikossa. Siipikarjan lihassa rasva on laadultaan parempaa ja sitä on vähemmän kuin ns. punaisessa lihassa. Kuitenkin lihassa on erityisen runsaasti rautaa, joka imeytyy hyvin. Pähkinät, mantelit, siemenet (esim. auringonkukka, seesam, pinja, kurpitsa)ovat hyviä tyydyttymättömän rasvan lähteitä. Lisäksi viljavalmisteissa kannattaa suosia täysjyväviljatuotteita, koska niistä saa vähemmän energiaa, mutta ne sisältävät runsaasti kuitua.

Liikunnalla ja sen lisäämisellä on tärkeä tehtävä painon pudotuksen yhteydessä ja kaikenlaisella liikunnalla on merkitystä. Paitsi että liikunta lisää energiankulutusta, niin se myös on laihdutusmuotona ainut, joka säilyttää lihasmassaa painon menetyksen aikana. Tärkeää on löytää sellainen liikuntamuoto, joka on itselle mieluisa ja pitää muistaa, että myös hyötyliikunta on liikuntaa.
Painonhallintatalo (painonhallintatalo.fi) antaa arvokasta tietoa, tukea ja vinkkejä pysyvään painonhallintaan. Siellä voi myös testata oman painonpudotuksen tarpeensa. Samoin siellä saa halutessaan valmennusta terveyslaihdutukseen.

Olkoon menetelmäsi mikä tahansa silloin, kun koet tarvitsevasi ryhtiä painonhallinta-asioissa, muista, että maltti on valttia. Asettamalla pieniä välitavoitteita matkalle ja pois turha ryppyotsaisuus, tekee matkasta helpompaa, koska tavoitteena on elämäntapamuutos, vaikka lievänäkin. Iloitse kaikista pienistä saavutuksista, olkoon se sitten painon pudottamisessa, uuden liikuntamuodon löytämisessä tai uusien terveellisten ruokareseptien kokeiluissa. Muista, että riittävä lepo ja uni tukevat näiden tavoitteiden saavuttamisessa. Näin syksyllä on usein innostus kaikkeen uuteen ja haastavaan, olkoon se nyt vaikka ruokavalion tarkistaminen tai tarvittaessa ruokaremontti ja liikunnan lisääminen.