Merja Partio-Uitti

IBD ja kuukautiset

13.08.2021

Kuukautiset ovat luonnollinen osa hedelmällisessä iässä olevan tytön ja naisen elämää vuosikausia. Ne kertovat lisääntymiskyvystä ja hedelmällisyydestä sekä kehon valmistautumisesta mahdolliseen raskauteen. Jos raskaus ei ala, kuukautisten aikana kohdun vanha limakalvo poistuu emättimen kautta ulos. Tämä toistuu noin 400-450 kertaa naisen elämässä, kunnes noin 50 vuoden iässä alkavat vaihdevuodet, jolloin kuukautiset loppuvat. Joillekin naisille kuukautiset voivat olla melkoinen haaste ja aiheuttaa ongelmia sekä laskea elämänlaatua. Ongelmiin on kuitenkin mahdollista saada apua.

Suurin osa naisista ja tytöistä pitää kuukautisia normaaliin naiseuteen liittyvinä, vaikka niistä onkin vaivaa. Onneksi ajat ovat muuttuneet siitä, kun kuukautisiin liittyi suuri häpeän tunne ja paljon ennakkoluuloja. Pitkään puhuttiin pulmapäivistä, pahoista päivistä ja naisten vaivoista. Naista pidettiin ”epäpuhtaana” kuukautisten aikana ja jopa vaarallisena tällöin. Naiset saatettiin eristää yhteisöistään vuotopäivien ajaksi. Kuukautiset hankaloittivat naisten elämää pitkään näiden ennakkoluulojen ja puutteellisten hygieniamahdollisuuksien vuoksi. Onneksi nykyisin kuukautisista voi puhua avoimesti ja hakea apua kuukautisiin liittyviin ongelmiin lääkkeettömistä hoidoista sekä tarvittaessa lääkehoidosta.

Tulehduksellista suolistosairautta sairastavat naiset kertovat usein, että heidän suolioireensa lisääntyvät kuukautisten aikana ja jo ennenkin. Tosin ilman suolistosairauttakin hyvin monilla naisilla on vatsakipujen lisäksi ripulia tai ummetusta, vatsan turpoamista, ilmavaivoja, huimausta ja pahoinvointia ja oksentelua.

Kuukautisten vaikutuksista vatsaoireisiin tulehduksellisissa suolistosairauksissa löytyy melko niukasti tutkittua tietoa. Kanadalaisen vuonna 2012 tehdyn tutkimuksen mukaan terveellä vertailuryhmällä ja Crohnin tautia sairastavilla potilailla vatsakipu ennen kuukautisten alkamista oli yleisempää kuin haavaista koliittia sairastavilla. Kivuliaita kuukautisia ei  kuitenkaan yhdistetty erityisesti IBD-potilaisiin, sillä kivuliaat kuukautiset olivat vertailuryhmässä yleisempi oire kuin Chronin tautia tai haavaista koliittia sairastavilla potilailla. Crohnin tautia sairastavilla oli enemmän ripulia ennen kuukautisia ja niiden aikana kuin colitis ulcerosaa sairastavilla potilailla tai vertailuryhmällä. Molemmilla IBD-potilasryhmillä vatsavaivojen paheneminen kuukautisten aikana oli yhtä yleistä. IBD:n lääkehoidolla ei ollut kuukautisten aikana ilmeneviin vatsaoireisiin vaikutusta. (Bernstein MT ym. 2012)

Suomessa kuukautiset alkavat tytöillä keskimäärin 12-13 vuoden iässä. Alkuvaiheessa kuukautiskierto on usein epäsäännöllinen ja vuodot voivat tulla muutaman kuukauden välein. Kuukautisten alkamisikään vaikuttavat perimä, ravinto ja liikunta. Lapsuudessa sairastetut sairaudet ja niiden lääkehoidot voivat myös vaikuttaa kuukautisten alkamisikään (esimerkiksi IBD-sairaus). Kiertojen säännöllistyessä monille ilmaantuu ainakin lieviä kuukautiskipuja. Kuukautiskierron pituus vaihtelee 23-35 vuorokauden välillä. Pituus lasketaan ensimmäisestä vuotopäivästä seuraavan vuodon alkamispäivään. Useimmilla naisilla kierron pituus vaihtelee hieman, joka on aivan normaalia. Vuoto kestää useimmiten 2-8 vuorokautta, keskimäärin viisi päivää. Normaali vuodon määrä kuukautisten aikana on keskimäärin 20-40 ml eli 0,2-0,4 dl, yläraja on 80 ml. Vuodon määrä on tosin aika vaikea mitata tarkalleen. Kuukautiskierto loppuu vaihdevuosi-iässä (Suomessa keskimäärin 51-vuotiaana).

Kivuliaisuus kuukautisten aikana on yleisin kuukautisiin liittyvä vaiva. Kuukautiskivut ovat yleisempiä synnyttämättömillä naisilla ja helpottuvat usein synnytyksen jälkeen. Kivut ovat yksilöllisiä keston, voimakkuuden ja yleisoireidenkin suhteen. Kuukautiskipu johtuu kohtulihaksen verenvirtauksen vähenemisestä kohdun supistelujen aikana. Kohtu supistelee, jotta se saa poistettua kohdusta vanhan limakalvon uuden tieltä. Tämä aiheuttaa jatkuvan, jomottavan alavatsakivun, joka säteilee selkään ja reisiin tai jaksottaisen ja kouristuksenomaisen, kramppimaisen kivun. Kohdun limakalvo tuottaa prostaglandiini-hormonia, joka aiheuttaa kohdun supistelua. Myös muut kuukautisten vatsaoireet sekä päänsärky johtuvat tästä hormonista.

Jo ennen kuukautisvuodon alkamista voi esiintyä jaksoittaista alavatsa- ja ristiselkäkipua. Joillakin naisilla on myös pahoinvointia, oksentelua, ripulia ja päänsärkyä. Premenstruaalioireyhtymä (PMS) eli kuukautisia edeltävä oireyhtymä, on yhteisnimi psyykkisille ja fyysisille oireille, joita esiintyy fertiili-ikäisillä eli lisääntymiskykyisillä naisilla kuukautiskierron loppupuolella eli ennen kuukautisia. Näitä oireita ovat muun muassa ärtyneisyys, unettomuus, masentuneisuus sekä rintojen turvotus ja arkuus, sekä vatsan turpoaminen, ummetus, ripuli, alavatsakipu, pahoinvointi, yleinen turvotus ja painonnousu sekä päänsärky ja lihassäryt. PMS-oireet ovat tietysti ikäviä, mutta vaarattomia ja johtuvat hormonaalisesta tilanteesta normaalissa kuukautiskierrossa. Erilaiset lääkevalmisteet voivat helpottaa oireita. Kotikonsteja eli ei-lääkkeellisiä keinoja oireita helpottamaan ovat liikunta, lämpö ja ruokavalion muutos. Liikunta kohottaa mielialaa ja sitä kautta nostaa kipukynnystä. Ruokavaliosta voi kokeilla vähentää suolaa sekä alkoholia ja kahvia. Voit kokeilla myös lisätä ruokavalioon kalkkia ja D-vitamiinia kuukautisten aikana. Näiden tehosta ei ole kuitenkaan vakuuttavaa lääketieteellistä näyttöä. Kaikki konstit ovat kuitenkin sallittuja ja ihmiset reagoivat eri tavoin esimerkiksi kauratyynyn (lämpötyyny) lämpöön alavatsalla tai ristiselän alueella.

Kuukautiskivut alkavat usein samanaikaisesti vuodon kanssa. Ne kestävät yleensä 1-2 päivää kuukautisvuodon alkamisesta. Kuukautiskipuja hoidetaan itsehoidossa parasetamolilla ja tulehduskipulääkkeillä. Varsinkin IBD-potilaiden on kuitenkin syytä olla varovainen tulehduskipulääkkeiden käytössä mahdollisten ruuansulatuselimistöön kohdistuvien haittavaikutusten vuoksi. IBD-potilaiden onkin syytä keskustella tulehduskipulääkkeiden käytöstä ensin lääkärin kanssa. Kipulääkkeiden säännöllinen ja riittävä käyttö ensimmäisinä vuotopäivinä on monille riittävä ja hyvä apu kuukautiskipuihin ja auttaa elämään normaalisti myös kuukautisten aikana. Tulehduskipulääkkeen kanssa samaan aikaan voi käyttää tarvittaessa myös parasetamolia, joka tehostaa kivun lievitystä. Tulehduskipulääkkeet vähentävät kohdun limakalvon prostaglandiinien tuotantoa ja samalla kohdun supistelua ja sen aiheuttamaa kipua. Kipulääkitys täytyy aloittaa ajoissa, jotta kipu ei pääse kovaksi, ennakointi on tärkeää kivun lievityksessä. Jos oireet ovat voimakkaat, on syytä kääntyä lääkärin puoleen. Lääkäri voi tarvittaessa määrätä kipulääkkeiden lisäksi tai tilalle muita hoitoja.

Jos kuukautiskipu kestää päiviä ja alkaa jo ennen vuodon alkua sekä tulehduskipulääkkeet auttavat huonosti, voidaan epäillä endometrioosia. Endometrioosi on estrogeeni-hormonista riippuvainen tulehduksellinen sairaus, jossa kohdun limakalvon kaltaista kudosta kasvaa pesäkkeinä kohtuontelon ulkopuolella. Endometrioosi aiheuttaa hankalia vatsa- ja lantiokipuja, toiminnallisia suoli- ja rakkovaivoja sekä lapsettomuutta. Sairautta hoidetaan erilaisilla lääkkeillä sekä tarvittaessa leikkaushoidolla.

Toinen yleinen vaiva on runsaat kuukautiset. Sekä kuukautiskipujen ja vuotohäiriöiden kohdalla suljetaan pois elimelliset (synnytyselimiin liittyvät) syyt. Vuotohäiriöiden kuin kipujenkin taustalla voi joskus olla sairaus, mutta aina ei löydy mitään tautia, joka aiheuttaa oireet. Kuukautisten poisjäänti voi myös johtua yleissairaudesta, lääkehoidosta, raskaasta fyysisestä harjoittelusta tai voimakkaasta painon vaihtelusta (voimakas laihtuminen tai lihominen).

Kuukautisvaivoihin kannattaa hakea apua, jos omat konstit eivät riitä. Kuukautiskivuista on turha enää kärsiä, koska tehokasta hoitoa on saatavilla.

 

Lähde:

Bernstein MT et al: Gastrointestinal symptoms before and during menses in women with IBD. Aliment Pharmacol Ther 2012;36(2):135-144

 

C-ANPROM/FI/IBDD/0139
01/2023