Merja Partio-Uitti

IBD ja suun terveys

07.06.2017

Terve suu on tärkeä osa yleisterveyttä ja hyvinvointia. Suun sairaudet ovat valtaosaltaan ehkäistävissä hyvällä omahoidolla, joka on tärkeää kaikenikäisille. Jokaisen suu, vauvasta vaariin, tarvitsee päivittäistä puhdistamista, olipa suussa sitten omat hampaat tai proteesit.

Crohnin tautiin saattaa liittyä huulten ja kasvojen turvotusta, poskien limakalvojen paksuuntumista, aftoja (matala, pienikokoinen, kivulias suun limakalvon haavauma) ja ientulehdusta. Pienet aftat paranevat yleensä viikossa, suuret aftat hitaammin. Hyvä suuhygienia voi auttaa lievittämään kipua ja ehkäistä aftaa tulehtumasta. Kortisonivoidetta voi käyttää oireita helpottamaan. Lisäksi apuna voi käyttää apteekeista saatavia purskuteltavia klooriheksidiinihuuhteita tai -geelejä. Kannattaa myös välttää natriumlauryylisulfaattia sisältäviä hammastahnoja. Natriumlauryylisulfatti lisää hammastahnan vaahtoavuutta, mutta hidastaa aftojen paranemista. Apteekeista saa myös erilaisia valmisteita, jotka muodostavat suojaavan kalvon aftan päälle, ja vähentävät näin kipua ja arkuutta suussa.

Aktiivista Crohnin tautia sairastavilla on myös enemmän hammasperäisiä tulehduspesäkkeitä kuin lievää tautia sairastavilla. Lisäksi ikenen ja suun limakalvon kääntöpoimuihin voi muodostua helttamaisia kudoksia, jotka ärtyvät helposti hampaita harjatessa ja syödessä. Suuoireita saattaa ilmetä jo vuosia ennen suolisto-oireita. Crohnin taudin lääkehoidolla (kortisoni, suolistoantibiootit, solunsalpaajat) on myös suuvaikutuksia. Suu voi kuivua ja limakalvolle voi tulla muutoksia tai sieni-infektioita.

Mitä voi tehdä itse?

Muista huolehtia hyvästä suuhygieniasta, käytä säännöllisesti ksylitolivalmisteita ja juo vettä tai kostuta suuta vedellä. Tulehtuneisiin ikeniin ja suun haavaumiin voit laittaa kortisonivoidetta. Myös laktoositon, runsaasti proteiineja ja vähän kuituja sisältävä ruokavalio voi lievittää suun oireita. Sitrushedelmät ja happamat vihannekset saattavat ärsyttää limakalvoja. Samoin tekevät myös voimakkaasti maustetut ruuat ja juustot. Huolehdi myös riittävästä kalkin ja D-vitamiinin saannista hampaiden ja luuston hyvinvoinnin turvaamiseksi. Pitkäaikainen kortisonilääkityksen käyttö ja maitotuotteiden vähäinen käyttö heikentävät myös hampaiden kuntoa. Käy säännöllisesti, vähintään kerran vuodessa, hammastarkastuksessa ja kerro henkilöstölle perussairaudestasi ja lääkityksestäsi.

Aterioiden välillä suositellaan janojuomaksi vettä. Ksylitolia (purukumia ja pastilleja) pitäisi käyttää heti aterian jälkeen. Se heikentää happohyökkäystä ja myös pureskelu lisää syljen eritystä. Ksylitolivalmisteen ksylitolipitoisuus tulisi olla yli 60 %, jotta tuotteesta on hyötyä. Täysksylitolin (100 % makeutusaineesta on ksylitolia) suosituspäiväannos on vähintään 5 grammaa. Tämä saadaan kuudesta purukumin palasta tai kahdeksasta pastillista. Runsas ksylitolin käyttö saattaa aiheuttaa vatsavaivoja ja ripulia. Kuitenkin jo pienikin määrä ksylitolia ehkäisee hampaiden reikiintymistä ja korjaa jo alkaneita kiillevaurioita.

Suussa elää terveydelle vaarallisia taudinaiheuttajia, jotka pääsevät verenkiertoon hoitamattomien hampaiden ja limakalvohaavaumien kautta. Nämä tulehduspesäkkeet ja infektioportit tulisi hoitaa aina kuntoon ennen kuin IBD-potilaalla aloitetaan esimerkiksi puolustuskykyä alentavia lääkehoitoja. Huono hammashygienia ja sen aiheuttamat tulehdukset heikentävät koko elimistöä ja altistavat tulehduksille myös muualla kehossa.

Suun terveyttä ylläpitävät ja edistävät perusasiat ovat yksinkertaisia ja helppoja toteuttaa. Tärkeää on hyvä suuhygienia, terveelliset ruokailutottumukset, säännöllinen fluorin ja ksylitolin käyttö, säännölliset tarkastukset ja varhainen hoitoon hakeutuminen. Hyvin hoidettu suu edistää koko elimistön yleistä terveyttä. Terveelliset elämäntavat ja tottumukset mahdollistavat suun ja hampaiden säilymisen terveenä ja toimintakykyisenä koko elämän ajan. Hyvin hoidettu suu on iloinen asia!