Soile Salo-Hartikainen

IBD-potilaan hiusten lähtö

15.02.2021

IBD-hoitajan työssä tulee silloin tällöin esille huolenaihe hiusten lähdöstä. Samoin tämä aihe tuotiin toiveena blogikirjoitukseen. Hiustenlähtö voi olla monen tekijän summa. Hiusten hyvinvointia voi parantaa huolehtimalla ravinnosta ja jos pystyy vähentämään stressiä aiheuttavia tekijöitä. Runsaamman hiustenlähdön huomaa yleensä siinä vaiheessa, kun huomaa hiustuppoja harjassa tai lattiakaivossa.

Hiuksia ihmisellä on 100 000-250 000, niistä irtoaa 100-150 hiusta päivässä. Hiuksen elinkaari kestää kahdesta viiteen vuoteen. Hiuksen irtoaminen tapahtuu siinä vaiheessa, kun kasvu on loppunut. Jos hius irtoaa kesken kasvukauden puhutaan hiustenlähdöstä. Jos tämä vaihe kestää kauan ja hiustenlähtö on voimakasta tukka harventuu. Lääketieteen kannalta hiustenlähtöä ja siihen vaikuttavia tekijöitä on vaikeaa tutkia sanoo Ihotautien- ja allergologian erikoislääkäri Alexander Salava, jonka mukaan yleisin syy on perinnöllinen kaljuuntuminen lääketieteellisten tutkimusten perusteella.

Hiusalan yrittäjä Annikki Hagros-Kosken Hius- ja terveysalan yritys Hiusakatemiasta tuo esiin kokemuksen, että hiustenlähdön taustalla on yleensä useampi tekijä. Yleisiä syitä ovat muun muassa kova stressi, hormoniheilahtelut ja vanheneminen. Hiuksiin ei kulje verisuonia ja ne ovat ihmiskehon ravinnonjakelussa ääripäässä. Ne saavat ravintonsa talirauhasen välityksellä. Myöskin erilaiset suolisto-ongelmat ja ruokayliherkkyydet voivat olla osallisena hiustenlähtöön tai haitata hiusten kasvua.

Hormoniheilahtelut ja myöskin vanheneminen voivat aiheuttaa hiustenlähtöä, esimerkiksi naisilla vaihdevuosi-iässä. Hormonit vaikuttavat osaltaan myöskin miesten kaljuuntumiseen. Hiukset ohenevat iän myötä. Siihen vaikuttaa sekä hiusten lukumäärän väheneminen, että hiusten läpimitan pieneminen. Lisäksi hiusten lähdön syynä voi olla sairaus tai lääkehoito.

Pälvikalju on autoimmuunisairaus, jossa hiukset irtoavat juurinen, vaikka päänahan iho on terve. Päänahan sairauksiin voi liittyä myös hiusten lähtöä, näitä ovat muun muassa tulehdukselliset sairaudet kuten tali-ihottuma ja atooppinen ekseema, jotka lyhentävät hiusten kasvuvaihetta ja huonontavat hiusten laatua. Päänahan silsassa hiuksia katkeaa. On myös arpeuttavaa kaljuuntumista aiheuttavia karvatuppitulehdustauteja, jotka tuhoavat hiusjuuria.

Kun hiusten lähdön syitä kysytään esimerkiksi IBD-hoitajan vastaanotolla tai puhelinkeskustelussa, kysyjällä on jo usein itsellään epäily hiustenlähdön aiheuttajasta ja useimmiten se on joku käytössä olevista IBD-lääkkeistä.

Katsoin läpi yleisimpien IBD:n hoidossa käytettävien lääkkeiden haittavaikutusmerkintöjä kymmenen lääkeaineen osalta. Hiusten lähtö mahdollisena haittavaikutuksena mainittiin näistä viidellä. Haittavaikutukset vaihtelivat hyvin harvinaisesta harvinaiseen ja yleiseen. Hyvin harvinainen tarkoittaa, että vähemmän kuin 1 käyttäjä 10 000:sta saa tämän haittavaikutuksen, harvinainen haittavaikutus esiintyy 0,1-1 henkilöllä tuhannesta ja yleinen haittavaikutus esiintyy 10-100 henkilöllä tuhannesta käyttäjästä.

Vaikka joku lääkeaine olisikin vaikuttamassa hiusten lähtöön saattaa myötävaikuttamassa olla yksi tai useampi lisätekijä, kuten esimerkiksi ravitsemus ja imeytyminen suolistosta. Jos hiustenlähtö alkaa uuden lääkehoidon alettua tai mikäli asia muutoin askarruttaa sinua, ota ihmeessä se lääkärisi kanssa puheeksi. Siinä keskustelussa voidaan arvioida onko syytä vaikka esimerkiksi verikokein arvioida ravitsemustilaa.

 

C-ANPROM/FI/IBDD/0117
11/2022