Merja Partio-Uitti

Koronavirus ja IBD:ta sairastava

28.04.2020

Koronavirusepidemian tilanne on pysynyt Suomessa onneksi maltillisena. Suurin osa tartunnan saaneista ihmisistä eli noin kaksi kolmasosaa asuu Uudenmaan alueella ja kuuluu näin ollen HUS:n piiriin. Sairaala- ja tehohoitoa tarvitsevien potilaiden määrä on pysynyt onneksi myös maltillisella tasolla, ja terveydenhuollon resurssit ovat riittäneet hyvin. Näyttää siltä, että epidemian etenemistä on pystytty hyvin rajaamaan ja taudin leviämistä muualle Suomeen hidastamaan suunnitellusti.

Rajoitustoimenpiteet ovat purreet ja Uudenmaan rajatkin on saatu aukaistua tätä kirjoitettaessa reilu viikko sitten. Suomalaiset ovat pääosin toteuttaneet hallituksen ja asiantuntijoiden antamia ohjeistuksia hienosti. Riskiryhmiä ja ikäihmisiä on pyritty suojaamaan kaikin keinoin koronainfektiolta tehokkaalla käsi- ja yskimishygienialla sekä sosiaalisten kontaktien välttämisellä. Poikkeustila jatkuu silti vielä. Tutkijat seuraavat pandemian etenemistä herkeämättä. Ilmeisesti kuitenkin vielä ollaan vasta epidemian alkuvaiheessa. Koulut pysyvät vielä suljettuina, julkisia kokoontumisia rajoitetaan ja terveydenhuollossa jatkuu kohonnut valmiustila. Testaa, jäljitä, eristä ja hoida -menetelmällä eli hybridistrategialla jatketaan tästäkin eteenpäin. Rajoituksia saatetaan jo kuitenkin alkaa purkaa paikoin pienin askelin ja hallitusti.

Onneksi suurin osa Suomessa todetuista koronavirustartunnoista on ollut lieviä. Epidemia kuitenkin etenee vääjäämättä eri puolille maata ja tartuntoja on todettu jo joka puolella Suomea. Riski tartunnan saamiselle on kohonnut koko maassa. Todennäköisesti jonkinasteiset rajoitukset ja riskiryhmien suojaamiseen tähtäävät toimet jatkuvat vielä pitkään. Nykytilasta tulee useiden kuukausien ajaksi uusi normaali. Samanaikaisesti valtiovalta etsii tilanteesta ulospääsyä hallitusti.

Koronavirustestauskapasiteettia on pystytty lisäämään epidemian alusta tuntuvasti ja nykyohjeistuksen mukaan näytteenottokriteerejä on voitu alentaa siten, että testeihin pääsee paljon aikaisempaa helpommin. Yhdenkin akuutin hengitystieoireen (kuume, yskä, kurkkukipu, nuha, hengenahdistus, haju/makuaistin menetys) perusteella, tai jos potilaalla on ripulia/vatsakipua ilman muuta syytä, pitäisi päästä koronavirustestiin. IBD-potilaat kuuluvat usein lääkityksensä perusteella riskiryhmään eli heidän on syytä hakeutua ylläolevien oireiden vuoksi koronavirusnäytteenottoon. Päästäkseen näytteenottoon voi tehdä oirearvion esimerkiksi Omaolo-palvelussa tai soittaa oman alueen neuvontapuhelimeen tai terveysasemalle. Neuvontapuhelimet ovat ajoittain olleet hyvinkin ruuhkaisia. Verkkopalveluita voi myös hyvin käyttää puhelimen sijaan.

Koronavirus vaikuttaa meidän jokaisen arkeen. Vain välttämätön asiointi kaupassa tai apteekissa on suotavaa. Etätöitä suositellaan kaikille niille, joille se vain on mahdollista. Julkista liikennettä kehotetaan välttämään, jos vain suinkin mahdollista. Ei saisi kokoontua isolla porukalla, ystäviä ei saisi tavata kasvokkain, turvavälit tulee muistaa säilyttää. Elämme kaikin puolin poikkeuksellista aikaa.

THL:n ohjeistukset ovat tulleet meille kaikille varmasti jo hyvinkin tutuksi. Pesemme kätemme saippualla huolellisesti ja usein. Käytämme alkoholipohjaisia käsihuuhteita. Vältämme silmien, nenän ja suun koskettelua. Hallitsemme yskimishygienian ja käytämme ainoastaan kertakäyttönenäliinoja. Lisäksi minimoimme sosiaaliset kontaktimme. Osaamme pitää myös 1-2 metrin turvavälit muihin ihmisiin. Emme altista ikäihmisiä emmekä riskiryhmiä. Tämän osaa varmasti jo jokainen suomalainen unissaankin.

IBD-potilaiden tulisi ylläolevan lisäksi noudattaa myös seuraavia ohjeistuksia:

  • Jatka lääkärin ohjeiden mukaan IBD-lääkitystäsi. Älä tauota omin päin lääkkeitäsi, sillä on hyvin tärkeää, että IBD-sairautesi pysyy remissiossa eli rauhallisessa vaiheessa.
  • Huolehdi lääkkeiden riittävyydestä. Varmista, että resepti on voimassa ja hanki ajoissa apteekista lisää lääkettä. Reseptit uusitaan sähköisesti.
  • Jos suolioireilusi pahenee ja vointisi heikentyy, ota välittömästi yhteyttä hoitopaikkaasi. Älä aloita omin päin kortisonia.
  • Lopeta tupakointi.
  • Vältä tulehduskipulääkkeitä, esim. ibuprofeenia
  • Noudata kaikille annettuja hygieniasääntöjä (käsi- ja yskimishygienia, pidä kynnet lyhyinä, sormusten käyttöä kannattaa ehkä välttää, pidä turvaväli, älä kättele).
  • Eristä itsesi mahdollisuuksien mukaan eli pysy kotona (etätyö, sosiaalisten kontaktien välttäminen ). Jos etätyö ei ole mahdollista, neuvottele työnantajasi kanssa sellaisista työtehtävistä, joissa ihmiskontakteja on mahdollisimman vähän.
  • Älä peru itse tarpeellisia tutkimus-, laboratorio- ja vastaanottokäyntejä. Vastaanotot toteutetaan tällä hetkellä lähes poikkeuksetta etävastaanottoina tai puhelimitse. Ketään ei varmasti tarpeettomasti juoksuteta turhissa kontrolleissa.
  • Hoida kaikkia muitakin perussairauksia kuin IBD-sairautta huolellisesti ja hae tarvittaessa apua terveydenhuollon ammattilaisilta. Huonossa hoitotasapainossa oleva sairaus on riskitekijä.
  • Ota pneumokokkirokote, jos sinulla on puolustustuskykyä alentava lääkitys. Se sopii kaikille muillekin IBD-potilaille ja ihmisille, joilla on hengitystiesairaus tai -oireilua (astmaatikot).

 

Voit onneksi ulkoilla vointisi mukaan, turvavälejä tietysti noudattaen, ja pitää yhteyttä ystäviin ja sukulaisiin puhelimella ja muilla sähköisillä tavoilla verkossa. Muista naapuriapu tai muiden vapaaehtoisten auttajien apu! Useimmat ihmiset auttavat ihan mielellään tai ainakin pyydettäessä.

***

Kasvomaskikohu sai ihmiset miettimään, onko hengityssuojan käyttämisestä hyötyä. Aluksi etenkin hengitystie- ja sydänsairauksista kärsiviä ihmisiä varoiteltiin sen käyttämisestä, ja jossain vaiheessa maskia taas suositeltiin. Tämä hämmensi monia kovasti.

Viimeisin tieto kasvomaskin suhteen on se, ettei se suojaa käyttäjäänsä virustartunnalta, mutta se voi suojata muita ihmisiä. Eli virusta kantava henkilö ei maskia käyttämällä tartuttaisi muita ihmisiä. Kankaista, itsetehtyä maskia voi käyttää esimerkiksi joukkoliikenteessä tai kaupoissa. Maskia ja kasvoja ei kuitenkaan saa kosketella kuin puhtailla käsillä. Maski täytyy aina vaihtaa käytön jälkeen. Suositukset kuitenkin elävät, joten jäädään odottelemaan taas ohjeiden päivityksiä…

Jos kaikesta varautumisesta huolimatta sairastut, jää kotiin lepäämään ja vältä kontaktia muihin. Hakeudu koronatestiin. Jos saat positiivisen tuloksen, ota yhteyttä puhelimitse myös IBD-hoitopaikkaasi, josta saat ohjeistuksen IBD-sairautesi lääkityksen suhteen. Puolustuskykyyn vaikuttavat lääkkeet tauotetaan tavallisesti koronavirusinfektion ajaksi. Koronavirusinfektion arvellaan kestävän noin 3-4 viikon ajan. Lepää ja nauti riittävästi nesteitä. Lievitä kuumetta ja särkyä parasetamolivalmisteilla. Soita terveyskeskukseen tai päivystykseen, jos yleiskuntosi laskee, sinulle tulee hengenahdistusta tai sinulle nousee korkea (yli 38 astetta) kuume. Tautiin saattaa liittyä myös kurkkukipua, yskää ja lihaskipuja. Ripulia, pahoinvointia ja oksentelua voi myös esiintyä koronainfektion yhteydessä. Oireet ovat moninaisia ja taudin kulku vaihtelevaa.

THL:n 17.3.2020 julkaisemien tietojen perusteella Suomessa 80 % :lla koronainfektion saaneista oireet ovat olleet lieviä ja sairastuneet ovat toipuneet hyvin. 14 % :lla tauti on ollut vakavampi. Oireena on ollut keuhkokuume ja/tai hengenahdistusta, ja potilaan tila on saattanut vaatia sairaalahoitoa. 5 ̶ 6 %:lla potilaista tila on ollut kriittinen ja vaatinut tehohoitoa. Kuolleisuus Suomessa on ollut tämän hetken tiedon (1.4.2020) mukaan vain noin 0,1 ̶ 0,2 %. Lapsilla ja nuorilla sairaus on lähes aina lieväoireinen. Sairastuneet lapset ovat tarvinneet vain harvoin sairaalahoitoa.

Koronavirusinfektioon kehitetään nyt kuumeisesti rokotetta lukuisissa työryhmissä ympäri maailmaa. Optimistisimmat raportoivat rokotteen saamisesta ainakin jo koekäyttöön tänä vuonna.

Käyttöön on jo tulossa laskimoverestä koronaviruksen vasta-aineita määrittäviä testejä. Niiden avulla saadaan selville, onko henkilö mahdollisesti sairastanut aiemmin COVID-19-infektion. Näiden vasta-ainemääritysten avulla saadaan myös käsitys väestötason tilanteesta taudin suhteen, mutta tällä hetkellä testit eivät vielä ole täysin luotettavia.

Koronaviruksen aiheuttamaan tautiin ei ole löydetty vielä täsmälääkettä, mutta sellaista varmasti etsitään ja kehitellään ympäri maailmaa pontevasti. Koronaviruksen aiheuttamia oireita ja jälkitauteja osataan kyllä jo onneksi hoitaa ja helpottaa eri tavoilla ja lääkkeillä.

Mennään nyt kaikki kohti kesää terveys edellä eli noudatetaan huolellisesti kaikkia suosituksia ja ohjeistuksia, jotka päivittyvät edelleen todella tiheästi. Huolehditaan itsestämme ja läheisistämme. Toivottavasti rajoituksia päästään pian purkamaan ja elämä edes vähän normalisoituisi. Pitenevät päivät ja aurinko auttavat varmasti meitä jaksamaan ja voimaantumaan. Voimia kaikille poikkeusoloihin!