Merja Partio-Uitti

Kuinka valmistaudun paksusuolentähystykseen?

09.11.2018

Monen potilaan mielestä suolen tyhjentäminen paksusuolentähystystä varten on paljon ikävämpää kuin itse tutkimuksen teko. Suolen hyvä tyhjentäminen on kuitenkin onnistuneen ja luotettavan tutkimuksen kannalta aivan välttämätöntä.  Onnistuneeseen tyhjennykseen päteekin mainiosti vanha sanonta ” hyvin suunniteltu on puoliksi tehty”, koska suolen tähystykseen täytyy valmistautua jo hyvissä ajoin ennen tutkimusajankohtaa.

Jos koet suolen tyhjentämisen hyvin hankalaksi tai epämiellyttäväksi, älä epäröi kysellä neuvoja hoitajaltasi tai lääkäriltäsi. Heillä on ehkä vielä joku vinkki takataskussaan, joka saattaa helpottaa juomaurakkaasi! Paksusuolen tähystys on tiimipeliä parhaimmillaan, jossa kaikki pyrkivät samaan päämäärään eli hyvin tyhjentyneeseen suoleen, nopeaan ja potilaalle vaivattomaan tutkimukseen, jossa koko suoli saadaan luotettavasti tarkastettua. Jotta tämä toteutuisi parhaalla mahdollisella tavalla, täytyy suoli tyhjentää kaikesta sen sisällöstä huolella. Hyvin tyhjentyneessä suolessa pienetkään limakalvomuutokset eivät jää huomaamatta. Tavallisimpia syitä tutkimuksen epäonnistumiselle on puutteellinen näkyvyys suolessa, mikä johtuu pelkästään huonosta tyhjennyksestä.

Tähystykseen valmistautuminen suositellaan aloitettavan jo viikkoa ennen tutkimusta. Rautalääkitys on keskeytettävä, jotta suolen limakalvo ehtii puhdistua lääkkeen aiheuttamasta tummasta kalvostaan. Myös tiettyjä ruokarajoituksia on noudatettava, jotta tutkimus sujuu mallikkaasti. Pienet siemenet, joita sisältävät mm. kaikki marjat, jotkut hedelmät (kiivi, viinirypäleet, päärynä, melonit jne.) sekä vihannekset (tomaatti, kurkku) ja kokojyvätuotteet (leivät, myslit, puurot jne.), tukkivat tähystimen imukanavan herkästi. Etenkin marja-aikana tämä on tähystysyksiköissä tutkimuksia hidastava ja hankaloittava asia.  Myös kuidun määrää ruokavaliossa kannattaa tässä vaiheessa vähentää. Jos sinulla on ummetustaipumusta (IBD-potilailla ei useinkaan kovin yleinen vaiva), kannattaa aloittaa ummetuslääkitys, joka pehmentää ulostetta ja helpottaa varsinaista suolen tähystystä. Apteekista saa käsikauppalääkkeinä useita eri valmisteita ummetuksen hoitoon. Liikunnan lisääminen edistää myös suolen tyhjentymistä.

Potilaat, joilla on etenkin insuliinihoitoinen diabetes, on tärkeä olla yhteydessä omaan hoitavaan tahoon eli omaan diabeteshoitajaan, jotta lääkeannokset ja verensokeriseuranta voidaan miettiä tyhjennystä ajatellen. Nyrkkisääntö on se, että pitkävaikutteista insuliiniannosta vähennetään yleensä tutkimuspäivän aamuna ainakin 1/3 normaalista annoksesta ja lyhytvaikutteista ei oteta ollenkaan, jos tutkimusta varten täytyy paastota tai juoda tyhjennysaineita. Verensokeria täytyy seurata myös tavallista tiheämmin.  Usein tähystysyksiköt koettavat järjestää diabeetikoille aamuajan, jotta paluu normaaliin tapahtuu ripeämmin.  Tarvittaessa tutkimuksen ajaksi laitetaan glukoositiputus. Omat ateriainsuliinit ja eväät kannatta ottaa tähystysyksikköön mukaan!

Jos sinulla on käytössä verta ohentavia lääkkeitä, on niiden tauotuksesta tai jatkamisesta oltava tieto tähystysyksikössä. Verenohennuslääkkeiden (Aspirin, Disperin, Marevan, Plavix, Clopidogrel) käyttö on hyvin yksilöllistä eli niiden tauotukset ja lääkehoidon jatkaminen räätälöidään kunkin potilaan tilanteen ja tutkimuksessa mahdollisesti suoritettavan toimenpiteen mukaan. Verenohennuslääkkeiden kanssa kannattaa mieluummin olla liian varovainen kuin huoleton, jotta ei tule sitten tähystyksen yhteydessä ongelmia.

Onnistunut tyhjennys toteutetaan toimenpidettä edeltävällä oikealla ruokavaliolla ja ennen tutkimusta nautittavalla tyhjennysliuoksella. Syöminen lopetetaan ajoissa ennen suolen tyhjennyksen aloittamista. Yleensä tutkimusta edeltävänä päivänä voit syödä aamupalan ja kevyen lounaan puolen päivän maissa, mutta sitten on siirryttävä ns. kirkkaisiin liemiin. Voit nauttia huoletta tähystykseen asti vettä, kirkasta keittoa (liha-, kala-,kana- ja vihannesliemet), hedelmämehua ilman hedelmälihaa sekä kahvia/teetä mielellään ilman maitoa ja sokeria. Maitoa pidetään tässä yhteydessä ruokana, joten sen käyttöä ei suositella. Erilaiset urheilujuomat ja kirkkaat täydennysravinnejuomat ovat myös sallittuja. Virvoitusjuomia voi myös käyttää, tosin hiilihappopitoisista kertyy ilmaa suoleen, mikä ei ole suotavaa ennen tähystystä.

Varsinainen suolen tyhjennys suositellaan ajoitettavaksi mahdollisimman lähelle itse tähystystä, silloin tyhjennystulos on yleensä optimaalisin. Tyhjennysaineita ei siis kannata juoda yhtään suositeltua aiemmin. Jos tutkimus on aamupäivällä, tyhjennysaineet juodaan edellisenä iltana. Jos taas tutkimusaikasi on iltapäivän puolella, voit juoda tyhjennysaineet edellisenä iltana tai ottaa osan niistä vasta tutkimuspäivän aamuna. Muista kuitenkin, että suolen tyhjentyminen ottaa oman aikansa eli tyhjennysaine alkaa tavallisimmin vaikuttaa vasta muutaman tunnin kuluttua sen nauttimisesta. Jos jätät valmistautumisen kovin myöhään edellisenä iltana, voi olla, että yöunesi jäävät tavallista lyhyemmiksi. Huomio myös tutkimuspäivänä matkasi pituus ja kesto tähystysyksikköön, jottet joudu sairaalaan tullessa ongelmiin.

Tyhjennysaineiden tarkoituksena on saada aikaan ulosteen löystyminen ja suolen tyhjentyminen. Ne aiheuttavat muutamassa tunnissa vetisen ripulin. Tyhjennysaineita juodaan niin paljon, että suolesta ulos tuleva neste on toistuvasti kirkasta. Tyhjennysaineista voi tulla ohimenevinä haittavaikutuksina pahoinvointia, vatsan turvotusta ja kouristelua sekä pahoinvointia. Tällöin tyhjennysnesteiden juomisvauhtia voi hidastaa tai pitää hieman taukoa.  Edeltävästi voit myös ottaa pahoinvoinnin estoon tarkoitettua ja suoliston liikettä lisäävää lääkettä, johon tarvitset reseptin lääkäriltäsi. Koeta myös liikkua vointisi mukaan. Tosin kovin kauas WC:n tuntumasta ei parane lähteä lenkille. Mitään kiinteää ruokaa ei voi syödä tyhjennyksen aloittamisen jälkeen, ennen kuin toimenpide on tehty. Tyhjennys aiheuttaa toisille myös voimakasta palelua ja päänsärkyä. Koeta juoda tällöin lämmintä ja vaatettaa itsesi hyvin. Päänsärkyyn voi ottaa lääkettä tarvittaessa.

Tyhjennysaineita on olemassa useita eri valmisteita. Ilmeisesti suurin osa tähystysyksiköistä antaa potilaille maksutta jonkin valmisteen. Jos kuitenkin haluat käyttää muuta tuotetta kuin mitä maksutta saa, on se varmasti mahdollista, mutta tuote on itse maksettava ja haettava apteekista. Tyhjennysaineiden hinnat vaihtelevat tavallisimmin 26–30 euron välillä. Lue tuoteselosteet tarkasti ja valmista kuiva-aineista liuos ohjeiden mukaan. Tuotteisiin on yritetty lisätä mieto sitrushedelmän maku, mutta monen mielestä vielä olisi tarvetta tuotekehittelylle maun parantamiseksi.

Tyhjennysaineita on markkinoilla useita. Osan kanssa ei tarvitse juoda lisää muita nesteitä (Colonsteril, VistaPrep), mutta toisten kanssa taas on ehdottomasti juotava runsaasti (useita litroja; 2-3 l) aiemmin lueteltuja sallittuja, kirkkaita nesteitä (Moviprep, Picoprep, Citrafleet, Phosphoral). Runsas juominen tehostaa tyhjennyslääkkeen tehoa ja tavallaan ajaa painepesurin tavoin suolen sisällön ulos.

Tyhjennysaine kannattaa juoda jääkaappikylmänä, jolloin sen maku on miedompi. Siihen voi lisätä tilkan mehua tai esim. sitruunaesanssia makua parantamaan. Joku kuulemma juo juomat aina tikkari tai salmiakki poskessa liukenemassa. Juoman makua ei parane ruveta maistelemaan, ei miettimään sen tarkemmin. Kannattaa vain antaa mennä kurkusta alas! Sopiva juomatahti on lasillinen/ 10 minuuttia eli litra tunnissa niissä valmisteissa, joita juodaan useita litroja. Kaikki konstit ovat sallittuja, lopputulos ratkaisee! Rankan valmistautumisen jälkeen tähystyksesi toivottavasti sujuu ripeästi ja vaivattomasti. Muista palkita itsesi sen jälkeen jollain, vaikkapa pullakahveilla!