Marjo Palmgren

Kun on ikää ja muitakin sairauksia

30.11.2016

Tilastojen mukaan IBD on pääosin nuorten aikuisten sairaus. Kuitenkin toinen sairastuvuushuippu on yli 60 vuotiailla. Kelan viime vuoden tilastojen mukaan noin 30 % IBD:hen sairastuneista on yli 60 vuotiaita.

Diagnoosin saaminen voi viivästyä ikääntyneellä, koska monet muut sairaudet voivat muistuttaa oirekuvaltaan IBD:tä. Muuten IBD:n oireet sekä hoito ovat kuten nuoremmillakin, mutta lääkehoidossa on huomioitava muiden lääkkeiden mahdolliset yhteisvaikutukset. Lääkehoitoa pyritään toteuttamaan ainakin alkuvaiheessa hieman ”miedommilla lääkkeillä”, ns. peruslääkityksillä. Pahenemisvaiheen vuoksi sairaalahoitoon joutuminen on yleisempää kuin nuorilla, samoin osteoporoosia esiintyy ikääntyvällä nuoria enemmän.

Väestön ikääntyessä myös muut pitkäaikaissairaudet lisääntyvät. Iäkkäämmällä ihmisellä on usein jo yksi tai useampia muita perussairauksia ja lääkityksiä sen mukaisesti. Vastaanotolla käydyissä keskustelussa usein ikääntyvä ottaa uuden sairauden hieman rauhallisemmin, osa toteaakin ”onhan näitä jo”. Se tosin voi olla vain puolihuoleton kommentti. Huolta aiheuttaa, kuten nuoremmillakin, mitä uusi sairaus tuo tullessaan, kuinka se vaikuttaa jokapäiväiseen elämään. Puolisokin voi olla sairas ja apua tarvitseva, tai arjesta on selvittävä yksin.

Potilas voi kokea, että ripuloinnin vuoksi ei uskalla lähteä mihinkään. Hitaampi liikkuminen koetaan muutenkin haitaksi ja ”vahinkoja sattuu”, mikä hävettää ja saa välttelemään liikkumista ja yleensä sosiaalista elämää vielä enemmän. Häiriintyneet yöunet pahenemisvaiheen vuoksi voivat uuvuttaa entisestään.

Iästä ja sairauksista huolimatta vointi sekä elämänlaatu voi olla potilasta tyydyttävää, hyvää. Siinä missä toinen on ikäisekseen virkeä ja hyväkuntoinen, voi toisella huonontunut yleiskunto lisätä entisestään väsymystä ja uupumuksen tunnetta. Tämä on yksilöllistä. Yleisemmin koetaan, etenkin sairauden alkuvaiheessa, että suolioireet ja kivut vievät voimia eikä ruokakaan maistu entiseen tapaan. Riittävän, monipuolisen ravitsemuksen huomiointi sekä vajaaravitsemuksen ennaltaehkäisy on myös jaksamisen kannalta tärkeää.

On tärkeää, että vastaanotolla on riittävästi aikaa keskustelulle, mahdollisuus kertoa tuntemuksistaan ja myös miten muut sairaudet tai sen hetkinen elämäntilanne vaikuttavat arjen elämään. Lääkkeiden mahdolliset yhteisvaikutukset askarruttavat sekä myös rahallinen tilanne, etenkin eläkkeellä olevalla, jos on käytössä useita muita lääkkeitä. Lääkkeiden käytön säännöllisyys on kuitenkin tärkeää niin IBD:n kuin muidenkin sairauksien hoidossa.

Ennen lääkärin vastaanotolle menoa kannattaa kirjata ylös tärkeitä kysymyksiä, näin ne eivät pääse unohtumaan. Vaikka muistissa ei olisikaan mitään ongelmaa, tahtoo osa kysymyksistä unohtua kysyä joka tapauksessa. Lääkärin antamat ohjeistukset on tärkeää kerrata hoitajakäynneillä, jotta ne varmasti ymmärretään. Aloitetuista uusista lääkkeistä ja muista hoito-ohjeista kirjalliset ohjeet ovat tärkeät muistin varmentamiseksi. Suotavaa on, että joku läheinen on vastaanotolla mukana. Huomaan ilokseni, että yhä useammalla iäkkäällä on puoliso tai joku muu läheinen mukana. Pariskunnat ovat kommentoineet, että ”tuetaan toista myötä ja vastamäessä”.

Jotta voisit paremmin:

– Huomioi omat voimavarasi ja pyydä tarvittaessa apua arjen askareisiin.

– Pyri liikkumaan vointisi mukaan, sillä hyvä fyysinen kunto auttaa jaksamaan paremmin ja kohottaa mielialaa.

– Huolehdi riittävästä ravitsemuksesta ja unen saannista.

– Muista lääkkeet.

– Mieltä askarruttavissa asioissa kysy neuvoja IBD-hoitajalta.