Soile Salo-Hartikainen

Matkustan ympäri maailmaa …

04.10.2016

Matkailu on nykyään arkipäivää, eikä siihen välttämättä ole sellaisia latauksia ja valmistautumista kuin aiemmin. Kuitenkin, varsinkin pidemmän ulkomaanmatkan yhteydessä, matkalle on hyvä valmistautua ajoissa, jolloin voi säästyä ylimääräiseltä stressiltä. Tämä koskee niin työ- kuin vapaa-ajan matkailua. Tosin jotkut työantajat ovat etukäteen valmistelleet käytännön asiat hyvin esim. mahdollisen sairastumisen varalta. Matkaripuli (ennen käytettiin sanaa turistiripuli) on matkailijoiden yleisin terveysongelma, jonka otinkin nyt aiheekseni. Laitan jotain asioita sen ennaltaehkäisystä ja mitä tehdä, jos matkaripuli iskee.

Lisääntynyt riski saada suolistoinfektio on esimerkiksi henkilöillä, joilla on IBD-sairaus, jotka ovat immuunipuutteisia (huom! lääkitys) tai jolla on esimerkiksi mahahappolääkityksen tai vatsan limakalvon toiminnallisen vaivan takia hapoton maha. Myös nuoret ja 2-3 v. lapset sairastuvat muita herkemmin. Matkakohteen valinta on avainasemassa ja yleensä siihen pystyy vaikuttamaan vapaa-ajan matkailussa. Suomesta, hyvän hygieniatason maasta matkaan lähtevällä, on 10–40 %:n riski sairastua matkaripuliin. Suurimman riskin alueet ovat Etelä-Aasia, Länsi- ja Pohjois-Afrikka sekä päiväntasaajan Afrikka. Ripulin vaara ei ole suurentunut Länsi-Euroopassa, Pohjois-Amerikassa, Kanadassa, Australiassa, Uudessa-Seelannissa eikä Japanissa.

Matkaripuli saadaan yleensä saastuneesta ruoasta ja juomasta. Hyväksi todetut tavat niin elintarvike- kuin käsihygieniassa pätevät kaikessa matkailussa ja ne toimivat kaikkialla. Tärkeintä on se, mitä suuhunsa laittaa. Sitä ei voi hyvällä käsihygieniallakaan kompensoida. Vanhat listat vältettävistä ruoka-aineista toimivat yhä. Jos on matkakohteessa, jossa on syytä epäillä hygieniatason olevan huonompi kuin kotimaassa, on parempi jättää väliin majoneesipohjaiset salaatit, kylmät leikkeleet, pakkaamaton ja pastöroimaton maito sekä maitotuotteet, hedelmät ja vihannekset, joita ei voi itse kuoria tai pestä. Lisäksi kylminä tai haaleina tarjotut liha- tai kalaruoat ja kananmuna, jota ei ole riittävästi kypsennetty sekä kylmänä tarjotut äyriäiset ovat vältettäviä ruokia. Ei myöskään ole suositeltavaa ottaa ruokaa noutopöydästä tai esim. katukeittiöistä, jossa ruoka on seisonut pitkään. Pullovettä kannatta käyttää juomiseen ja ruoanlaittoon, jossain paikoissa myös hampaiden pesuun.

Ripulin oireet voivat olla eriasteisia ja siihen voi liittyä vatsan kouristukset ja pahoinvointi. Myös kuumetta ja päänsärkyä voi esiintyä. Yleisesti matkaripuli on itsestään ohimenevä sairaus, jonka hoito on riittävä nesteytys ja lepo. Suositeltavia juomia ovat tee, pullotettu vesi ja laimea mehu. ORS-liuos (oral rehydration solution) on muualla maailmallakin tunnettu apteekista saatava ripulijuoma, jota suositellaan laimennettavan lisäämällä vettä yksi kolmasosa liuoksen määrästä. Ruoaksi voi nauttia kevyttä, helposti sulavaa ruokaa, kuten esim. paahtoleipää, riisiä ja banaania. Hiilitabletteja ei suositella käytettävän, koska ne estävät muiden aineiden, sekä lääkkeiden imeytymistä. Probioottien käytöstä matkaripulin ennalta ehkäisyssä ei tutkimuksen mukaan ole suurta hyötyä. Antibioottihoitoa ei suositella kuin korkeakuumeisissa veriripuleissa ja tietyillä potilasryhmillä, kuten esim. immuunipuutteiset ja IBD-potilaat. Tästä on syytä keskustella lääkärin kanssa etukäteen ennen matkaa. Ripulilääkkeenä tunnettua loperamidia voivat käyttää aikuiset muutaman päivän, mutta, jos sairauteen liittyy kuume ja/tai veriripuli, sitä ei tule käyttää.

Laukussa leipää ja piimää vaan …

Mitä sitten uskaltaa syödä tai juoda? Jos kohdemaan hygieniataso on huono, kannattaa suosia hyvin kypsennettyjä ja kuumana tarjoiltavia ruokia, viljatuotteita, pullotettua hiilihappopitoista vettä, kahvia ja teetä. Hedelmät on syytä kuoria itse. Lisäksi kädet kannattaa pestä saippualla ja vedellä sekä käyttää käsidesiä ennen ruokailua, ennen ruokien käsittelyä ja wc-käynnin jälkeen. Tämä koskee kaikkia matkakohteita.

Lomamatkan yksi suurista nautinnoista on yleensä paikallisen maan ruoka ja herkuttelu jollain erilaisella. Sen tähden on syytä suositella lomamatkailussa kohdetta, jossa on mahdollisuus tutustua kyseisen maan ruokakulttuuriin ilman jatkuvaa stressiä mahdollisesta matkaripulista.