Merja Partio-Uitti

Tupakointi ‒ lopettaminen kannattaa aina!

01.11.2016

Tupakointi ja IBD

Tupakoinnin on todettu lisäävän Crohnin taudin uusiutumisriskiä, vaikeuttavan taudinkulkua ja lisäävän leikkausriskiä ja hidastavan toipumista leikkauksesta. Lääkehoitovaste atsatiopriinille ja infliksimabille heikkenee tupakoitsijoilla huomattavasti Crohnin taudissa. Kaikkia Crohnin tautia sairastavia pyritäänkin tukemaan tupakoinnin lopettamisessa aktiivisesti. Tupakoijilla on kaksinkertainen riski sairastua Crohnin tautiin, sen sijaan tupakoimattomilla ja aiemmin tupakoineilla henkilöillä on lisääntynyt riski sairastua haavaiseen paksusuolitulehdukseen. Syitä tähän vastakohtaisuuteen tupakoinnin ja IBD-sairauksien välillä ei toistaiseksi tunneta. 

Harkitsetko tupakoinnin lopettamista?

Ensimmäisen askeleen ottaminen ja jo lopetuspäätöksen tekeminen on suuri päätös. Monille tupakka on ollut pitkäaikainen, uskollinen ystävä, jolle jäähyväisten jättäminen voi tuntua lähes mahdottomalta. Tupakoinnin lopettaminen on kuitenkin mahdollista riippumatta siitä, kuinka kauan tai paljon on tupakoinut. Pyydä apua nikotiiniriippuvuudesta irti pääsemiseen. Sinulla on suuremmat mahdollisuudet päästä eroon tupakoinnista, jos käytät lopettamiseen tähtäävää hoitoa, jota saat terveydenhuollon ammattilaisilta. Vain 3-5 % tupakoitsijoista kykenee olemaan tupakoimatta pelkän tahdonvoiman avulla vuoden kuluttua lopettamisesta. Koskaan ei ole liian myöhäistä lopettaa, sillä tupakoinnin lopettaminen on paras tapa parantaa terveyttä välittömästi ja pitkällä aikavälillä. Terveytesi alkaa parantua heti, kun lopetat tupakoinnin. Useimmat yrittävät lopettaa tupakoinnin monta kertaa ennen kuin onnistuvat siinä, joten älä luovuta, vaikka olisit aiemmin epäonnistunut. Jotta onnistuisit lopettamaan, sinun on päästävä irti sekä nikotiiniriippuvuudesta että tavasta tupakoida. Positiivisten terveysvaikutusten lisäksi tupakoinnin lopettamisella säästää paljon rahaa. Epäsuoria kustannuksia voi aiheutua esim. tupakoijien korkeammista vakuutusmaksuista, lisääntyneistä sairauspoissaoloista sekä sairastamisesta.

Valtaosalle tupakoijista tupakoinnin lopettaminen aiheuttaa vieroitusoireita. Vieroitusoireet alkavat 2-12 tunnin kuluttua tupakoinnin lopettamisesta, kun nikotiinin määrä elimistössä vähenee. Ne ovat huipussaan 1-3 vuorokauden kuluttua ja kestävät yleensä noin 3-4 viikkoa. Tupakkariippuvuuteen on tarjolla vieroitusta eri menetelmin, nikotiinikorvaushoitoa (purukumit, laastarit, imeskelytabletit, inhalaattorit) sekä muuta lääkehoitoa (bupropioni, varenikliini, nortriptyliini). Nikotiinikorvaushoitoa lukuun ottamatta, lääkehoitoa on saatavissa vain lääkärin määräyksellä. Lääkkeet vähentävät halua tupakoida, helpottavat vieroitusoireita ja ehkäisevät repsahduksia. Suomen terveyskeskukset ovat velvoitettuja tarjoamaan tupakkariippuvuuteen hoitoa. Lääke- ja korvaushoitojen lisäksi tarjolla on erilaisia vieroitusryhmiä; henkilökohtaista yksilöohjausta tai ryhmäohjausta ja vertaistukea.

Tupakoinnin lopettaminen on yksi merkittävimmistä terveyttä edistävistä päätöksistä. Tupakoinnin lopettaminen vie aikaa ja vaatii ponnisteluja. Kyse on itselle keskeisten elintapojen, rutiinien ja rituaalien muuttamisesta. Omien syiden ja motivaation löytäminen lopettamiselle on hyvin tärkeää. Tupakoinnin lopettaminen voi olla myös arkinen ja käytännöllinen asia, jonka voi aloittaa hävittämällä kaikki tupakointiin liittyvä välineistö kotoa, autosta ja työpaikalta. Tukea tupakoinnin lopettamiseen on mm. saatavilla maksutta Stumppi-neuvontapuhelimesta ja useista eri verkkopalveluista. Tupakoinnin lopettaminen on päätös, jota sinun ei tarvitse katua! Kaikki keinot ovat sallittuja, sillä päämäärähän on terveyden kannalta todella hyvä!

Nikotiiniriippuvuus kehittyy seuraavasti:

 1. Tupakoidessa elimistöön tuleva nikotiini siirtyy tehokkaasti keuhkoista verenkiertoon
 2. Nikotiini kulkeutuu nopeasti aivoihin
 3. Aivojen tuottama dopamiini rauhoittaa ja aiheuttaa mielihyvää
 4. Aivojen dopamiinitaso laskee ja aiheuttaa vieroitusoireena ärtyisyyttä ja stressiä
 5. Syntyy tarve polttaa uusi tupakka vieroitusoireiden lievittämiseksi

Tupakoimattomuuden edut

Tupakan käyttö aiheuttaa nopeasti syntyvän ja voimakkaan fyysisen, sosiaalisen, psyykkisen ja emotionaalisen riippuvuuden. On olemassa vahvaa lääketieteellistä näyttöä siitä, että tupakka liittyy 24 sairauteen ja sillä on negatiivisia vaikutuksia lähes kaikkiin kehomme elimiin.

Tupakoimattomuus vähentää riskiäsi sairastua mm.

 • keuhko- ja hengitystiesairauksiin
 • keuhko-ja kurkunpääsyöpiin sekä muihinkin syöpiin
 • sydän- ja verisuonisairauksiin
 • kakkostyypin diabetekseen
 • aivohalvaukseen
 • osteoporoosiin
 • mahahaavaan

Muita terveysetuja tupakoimattomuudesta:

 • ihon pintaverenkierto ei häiriinny, ihon kylmän sieto ja tunto eivät vähene
 • ihon kunto ei heikkene, selluliittia kertyy vähemmän
 • hampaat ja sormet eivät värjäänny tupakasta
 • ei pinttynyttä hajua vaatteisiin ja tekstiileihin
 • naisten hedelmällisyys ei alennu tupakoinnin vuoksi
 • raskaudenaikaiset komplikaatiot, keskenmenoriski ja lapsen alhainen syntymäpaino ovat tavallisempia tupakoijilla kuin tupakoimattomilla
 • miestupakoijilla impotenssi on yleistä sekä siemennesteen laatu saattaa heikentyä
 • lääkkeiden imeytyminen ei vähene ja niiden tehoa ei menetetä
 • yleinen suorituskyky ei alene
 • elinikä ei lyhene tupakoinnin vuoksi

Suurin osa tupakoitsijoista on tutkimusten mukaan riippuvaisia nikotiinista. Savukkeisiin lisätty ammoniakki kasvattaa nikotiinin määrää tupakoijan hengittämässä savussa, jossa on erittäin runsaasti myrkyllisiä kemikaaleja. Nikotiinin aiheuttama riippuvuus on verrattavissa huumeiden ja alkoholin aiheuttamaan riippuvuuteen.

 

Tupakan historiaa

Tupakka on Nicotina- kasvisukuun kuuluvien kasvien kuivatuista lehdistä valmistettua nautintoainetta, jota intiaanit viljelivät Amerikan mantereella jo keskiajalla. Tupakkaa kasvatetaan siemenestä pelloilla lämpimässä ilmastossa, ravinteikkaassa maaperässä. Tupakan lehdet poimitaan ja kuivataan, kuivatuista lehdistä valmistetaan kypsyttämällä tupakkasekoitusta, johon on lisätty mm. mausteita ja ammoniakkia. Eurooppaan tupakka kulkeutui Kristoffer Kolumbuksen mukana 1500-luvulla, aluksi Espanjan ja Portugalin satamakaupunkeihin. Tupakkaa käytettiin pieninä annoksina piristeenä, ehkäisemään nälän tunnetta sekä kipulääkkeenä. Tupakkaa käytetään nykyäänkin polttamalla, purutupakkana tai nuuskana.

Sähkötupakka

Sähkötupakka (e-savuke) on viime vuosina kasvattanut suosiotaan etenkin nuorten keskuudessa. Sähkösavuke on sähköllä toimiva laite, joka koostuu akusta, höyrystimestä sekä nestesäiliöstä tai patruunasta. Markkinoilla on nikotiinia sisältäviä nesteitä sekä nikotiinittomia tuotteita. Sähkösavukkeiden turvallisuudesta ja niiden tehosta tupakasta vieroittumisesta on vielä niukasti tietoa. Sähkösavukkeiden höyrystä on löydetty syöpävaarallisia sekä kurkkua ja nielua ärsyttäviä yhdisteitä. Tämän vuoksi terveysviranomaisten kanta sähkötupakkaan on kielteinen.