Edistymisen seuranta
30.05.2018
IBD:n hoito on jatkuva prosessi. Siihen liittyy monia erilaisia muistettavia asioita, joihin kuuluvat esimerkiksi lääkitys, oikeiden ruoka-aineiden valinta ja rentoutushetkien löytäminen – työ-, perhe-, opiskelu- ja henkilökohtaisten velvoitteiden sekä sosiaalisen elämän ja arkiaskareiden lisäksi.
Seuraa vointiasi ja kirjaa ylös sairautesi kannalta oleellisia asioita sekä niiden vaikutusta terveyteen ja jokapäiväiseen elämään. Seuranta auttaa saamaan kokonaiskuvan oireistasi ja hyvinvoinnistasi sekä niissä tapahtuvista muutoksista sairauden hoidon myötä. Kun kirjaat asiat ylös käyttämällä esim. Olotila-sovellusta, et ole vain muistin varassa ja pystyt kertomaan IBD-hoitotiimillesi tarkemmin voinnistasi vastaanottokäyntien välillä. Siten hoitotiimisi pystyy laatimaan juuri sinun tarpeisiisi sopivan hoitosuunnitelman.
Olotila-sovellus on helppokäyttöinen ja kun kirjaat siihen tietoja säännöllisesti, näet raportista, miten vointisi kehittyy pidemmän ajan kuluessa. Näytä seurantakäyntien yhteydessä yhteenvetoraportti suoraan puhelimesi näytöltä hoitohenkilökunnalle, niin helpotat hoitosi suunnittelua.
Joskus on hyödyllistä kirjata muistiin muitakin asioita, jotka saattavat vaikuttaa vointiisi. Olotila-sovelluksesta löytyy tähän tarkoitukseen sopiva muistiinpanokenttä.
- Ruokavalio – mitä ja milloin syöt, tuntemuksia ruokailun jälkeen? Vaikuttavatko tietyt ruoka-aineet oireisiin? Älä tee suuria muutoksia ruokavalioosi keskustelematta niistä ensin hoitohenkilökunnan kanssa
- Stressi – mikä vaikuttaa stressitasoosi ja miten lievität stressiä?
- Liikunta – pidä kirjaa liikkumisestasi ja voinnistasi. Saatko liikunnan lisäämisestä lisäenergiaa, entä oletko aktiivisempi oireiden lievittyessä?
- Uni – pidä unipäiväkirjaa. Merkitse muistiin unen kesto ja laatu. Kirjaa ylös nauttimasi juomat ja ruoat, iltapuuhat ennen nukkumaanmenoa sekä nukkumaanmenoaika, ja saatat huomata keinoja, joilla voit parantaa untasi.
- Lääkitys – pidä kirjaa lääkityksestäsi ja merkitse muistiin, jos käytät jotain muita lääkkeitä tai lisäravinteita.
- Omat tavoitteet – mieti, mikä on juuri sinulle tärkeää. Kirjoita muistiin omat tavoitteesi miltä tahansa elämänalueelta. Kerro niistä IBD-hoitohenkilökunnalle, jotta he voivat tukea sinua tavoitteidesi saavuttamisessa.
Tältä sivustolta saat myös hyödyllistä tietoa IBD:stä, sen hoidosta sekä sopeutumisvinkkejä sairauden kanssa elämiseen.
C-ANPROM/FI/IBDD/0277
01/2023