Terveys ja hyvinvointi

29.06.2018

Kun keskustelet muiden IBD-potilaiden kanssa, huomaat, että taudin oireet voivat olla hyvinkin erilaisia eri henkilöillä. Sairaus vaikuttaa jokaiseen eri tavalla – joidenkin tauti pysyy pitkään oireettomana, kun taas toisilla on säännöllisesti pahenemisvaiheita.

Koska sairautesi on krooninen, on tärkeää että huolehdit hyvinvoinnistasi paitsi pahenemisvaiheiden aikana, myös taudin oireettomissa vaiheissa. Pahenemisvaiheen kehittymisen riski on suurempi, jos et huolehdi itsestäsi sekä fyysisesti että henkisesti. Vaikka varmasti tiedät hyvinvointiisi vaikuttavat tärkeimmät asiat, on hyvä silloin tällöin kysyä itseltään esimerkiksi seuraavat kysymykset:

Onko lääkitykseni kunnossa?
Muista, ettei IBD:n hoitoon määrättyjä lääkkeitä ole tarkoitettu käytettäviksi pelkästään pahenemisvaiheen aikana. Jatka lääkkeiden käyttämistä myös voidessasi hyvin, jotta saat pidettyä oireet hallinnassa etkä tarvitse niin paljon lisähoitoa. Keskustele aina lääkärin kanssa, jos mietit jonkin lääkkeen käytön lopettamista.

Syönkö terveellisesti?
Jotkut ruoka-aineet voivat pahentaa oireita, joten pidä ruokapäiväkirjaa tunnistaaksesi tällaiset ruoat. Vaikka olisit pitänyt ruokapäiväkirjaa aiemmin, on se hyvä tehdä säännöllisesti uudelleen, sillä oireita aiheuttavat ruoat voivat muuttua ajan kuluessa. On tärkeää syödä tasapainoisesti, joten keskustele lääkärin, IBD-hoitajan tai ravitsemusterapeutin kanssa, jos harkitset joidenkin ruoka-aineryhmien välttämistä. Joillekin sopii useamman pienemmän aterian syöminen pitkin päivää, ja myös nestetasapainosta huolehtiminen auttaa. Lue myös artikkeli ”Tarkkaile syömistäsi”.

Nukunko ja rentoudunko riittävästi?
IBD voi väsyttää ja uuvuttaa, etkä ehkä jaksa tehdä asioita, joita muuten mielelläsi tekisit. Tilannettasi auttaa ylimääräisen rehkimisen välttäminen, tekemisiesi suunnitteleminen, säännöllisten lepotaukojen pitäminen ja unesi parantaminen. Lue lisää artikkeleista ”Huolehdi riittävästä ja kunnollisesta unesta” ja ”Miten uupumuksen kanssa jaksaa?”.

Viestinkö tehokkaasti hoitotiimini kanssa?
Miten varmistat olevasi mahdollisimman hyvin valmistautunut seuraavaan vastaanottokäyntiisi? Näytä Olotila-raportit suoraan puhelimesi näytöltä hoitohenkilökunnalle seurantakäynneillä. Seurattavien tietojen lisäksi hoitotiimisi saa hyödyllisen yleiskäsityksen voinnistasi. Lue lisää ideoita artikkelista ”Sinä ja hoitotiimisi”.

Entä liikunta?
Kohtuullinen ja sinulle sopiva fyysinen aktiivisuus voi vähentää stressiä ja edistää hyvinvointiasi.² Keskustele hoitohenkilökunnan kanssa sinulle sopivista liikuntamuodoista tai kuntosi kohottamisesta. Lue lisää artikkelista ”Liikunta ja sinä”.

Tupakoinnin lopettaminen
Tutkimusten mukaan tupakoinnin ja Crohnin taudin pahenemisvaiheiden välillä on selvä yhteys. Vaikka yhteys haavaiseen paksusuolitulehdukseen ei olekaan yhtä selvä, on tupakoinnin lopettaminen tehokas tapa yleisterveyden parantamiseksi.

Joskus voi olla vaikeaa jaksaa motivoida itseään toimimaan oikein, erityisesti oireiden ollessa vaikeita. Pienistäkin muutoksista voi kuitenkin olla paljon hyötyä ‒ kun pidät niistä kiinni, olosi paranee. Muista, että saat tarvittaessa tukea hoitohenkilökunnalta.

 

C-ANPROM/FI/IBDD/0278
01/2023

    1. 1. Ananthakrishnan, A. Environmental Triggers for Inflammatory Bowel Disease. Curr Gastroenterol Rep 2013; 15 (1):302.

      2. Crohn´s & Colitis UK 2017. Living with Crohn’s or Colitis. https://crohnsandcolitis.org.uk/media/1hilfpqr/living-with-crohns-or-colitis.pdf Haettu 11.1.2023