Anne Pohju | Julkaistu 18.09.2018

Raskausajan ruokavalio ja IBD

Kysymykset perheen perustamisesta ja raskaudesta tulevat vastaan monelle IBD-tautia sairastavalle, sillä osuuhan tavallisin sairastumisikä nuoreen aikuisuuteen, 20–35 ikävuoteen. Oman hoitavan lääkärin kanssa on aiheellista keskustella hedelmällisyyteen ja lasten hankintaan liittyvistä asioista jo raskautta suunniteltaessa, jotta raskaustoive voidaan huomioida esimerkiksi IBD-taudin lääkehoidossa. Raskauden ajoittaminen taudin rauhalliseen vaiheeseen on suositeltavaa. Onko sitten ruokavaliossa jotain, mitä raskaana olevan…

Lue lisää...


Anne Pohju | Julkaistu 08.08.2018

Mitä tänään syötäisiin?

Lomakauden jälkeen on edessä paluu arkeen työ- ja harrastuskiireineen, ja samalla muuttuu ajankohtaiseksi arkiruokailun järjestäminen. Useimmat varmasti haluavat tarjota itselleen ja perheelleen maukasta, laadukasta ja terveellistä ruokaa. Arjen pyörityksen keskellä tästä hienosta ajatuksesta helposti tulee kuitenkin tinkineeksi, kun aika ei tahdo riittää keittiössä hääräämiseen, kaupassa käymiseen tai aterioiden suunnitteluun. Monelle lienee tuttu se tilanne, että…

Lue lisää...


Anne Pohju | Julkaistu 02.05.2018

Erityisruokavalioista IBD:n hoidossa

Internet-haku tulehduksellisista suolistosairauksista ja ruokavaliosta tuottaa runsaasti hakutuloksia. Luettavaksi aukeaa erilaisia suosituksia IBD-tautia sairastavan ruokavaliosta, listauksia sopivista ja sopimattomista ruoka-aineista sekä IBD-potilaiden kokemuksia omahoidosta ruokavalion avulla. Kaikkeen tähän tietotulvaan verrattuna saattaa tuntua ristiriitaiselta (ja jopa turhauttavalta), kun omassa hoitopaikassa ravitsemus helposti kuitataan sanomalla, että IBD:n hoitoon ei ole olemassa mitään ruokavaliota ja että ihan tavallinen…

Lue lisää...


Anne Pohju | Julkaistu 13.03.2018

Altistaako IBD-tauti ravintoaineiden puutokselle?

Koska tulehdukselliseen suolistosairauteen liittyy usein ripulia ja monenlaisia muita maha-suolikanavan oireita, saattaa epäilyttää, imeytyvätkö ravintoaineet syödystä ruoasta (etenkin, jos ruoka-aineet eivät juuri muuta ulkonäköään kulkiessaan maha-suolikanavan läpi). Myös riski erilaisten puutostilojen kehittymiselle voi huolettaa. Ravintoainepuutoksien kehittymiselle altistaa niukaksi ja yksipuoliseksi jäävä ravinnonsaanti, joka voi olla seurausta aktiiviin tautiin liittyvästä ruokahaluttomuudesta. Varsinaiset imeytymishäiriötkin ovat mahdollisia, erityisesti…

Lue lisää...


Anne Pohju | Julkaistu 19.01.2018

Onko probiooteilla roolia IBD:n hoidossa?

Suoliston mikrobikanta on IBD-tautia sairastavilla erilainen kuin henkilöillä, joilla tautia ei ole. Vaikka ei olekaan selvää, ovatko mikrobikannan muutokset IBD:n syy vai seuraus, suoliston mikrobikantaan vaikuttamista on tutkittu mahdollisena vaihtoehtona taudin hoidossa. Probioottien avulla onkin saatu lupaavia tuloksia haavaisessa paksusuolitulehduksessa.   Probiootteja käytetään suun kautta otettuna. Niitä voi olla lisättynä elintarvikkeisiin tai lääkevalmisteiden muodossa, kuten…

Lue lisää...


Anne Pohju | Julkaistu 08.12.2017

Ravitsemushoidolla remissioon?

Moni IBD-tautia sairastava on kyllästynyt kuulemaan hoitohenkilökunnalta, kuinka ruoalla ei ole merkitystä sairauden hoidossa. Tämä ei itse asiassa ole edes totta: erityisesti Crohnin tautia sairastavilla lapsipotilailla ravitsemushoidon teho on osoitettu. Vahvin tutkimusnäyttö ja suositus ravitsemushoidosta tulehduksellisessa suolistosairaudessa koskee tosiaan aktiivisen, suolen sisäpinnalla olevan (luminaalisen) Crohnin taudin rauhoittamista lapsipotilailla. Ravitsemushoito tässä yhteydessä tarkoittaa täyttä enteraalista ravitsemusta…

Lue lisää...


Anne Pohju | Julkaistu 13.11.2017

Mitä syödä suolistoleikkauksen jälkeen?

Nykyaikaiseen suolistokirurgiaan kuuluu, että potilaat pääsääntöisesti saavat alkaa syödä ja juoda suun kautta jo hyvin varhain, jopa muutamia tunteja, leikkauksen jälkeen. Tavanomainen, normaalirakenteinen ruoka on sopiva vaihtoehto alusta lähtien, mutta leikkauksen jälkeisessä ruokailussa toki edetään potilaan yksilöllisen tilanteen mukaan. Ruokamääriä kasvatetaan potilaan tuntemusten mukaan asteittain. Pitkittynyt nestemäisen tai sosemaisen ruokavalion noudattaminen on harvoin perusteltua. Suolistoleikkauksen…

Lue lisää...


Anne Pohju | Julkaistu 04.10.2017

Vahvana leikkaukseen!

IBD-tautia sairastavalle voi matkan varrella tulla eteen tilanne, jossa joudutaan etenemään suunniteltuun leikkaukseen. Ravitsemuksella on merkitystä leikkaushoidon lopputuloksien kannalta, sillä huono ravitsemustila altistaa mm. leikkauksenjälkeisille komplikaatioille. Jos haluaa ravitsemuksen keinoin edistää leikkauksesta toipumista, hyödyllisin hetki panostaa ruokailuun on jo leikkausta edeltävästi.   Painon pitäminen vakaana on hyvä tavoite leikkausta edeltäville viikoille. Tämän ohella fyysisen kunnon…

Lue lisää...


Anne Pohju | Julkaistu 25.08.2017

Tähystys tulossa – miten valmistautua ruokavaliolla?

Paksusuolen tähystystutkimus eli kolonoskopia on tutkimus, joka on tuttu käytännössä kaikille IBD-tautia sairastaville. Tutkimuksen onnistumisen kannalta on tärkeää, että suoli on tyhjentynyt mahdollisimman hyvin. Se helpottaa tähystyksen tekemistä ja voi lyhentää tutkimukseen kuluvaa aikaa. Lisäksi tutkimuksen luotettavuus kasvaa, sillä hyvin tyhjentyneessä suolessa limakalvomuutokset ovat helposti lääkärin havaittavissa. Paksusuolen tähystykseen valmistautuminen aloitetaan viikkoa ennen tutkimusta. Tällöin…

Lue lisää...


Anne Pohju | Julkaistu 10.07.2017

Minustako kasvissyöjä?

Kasvissyönti on ollut paljon esillä viime vuosina. Kuluttajien lisääntyvä tietoisuus ruoan ympäristövaikutuksista sekä eettiset syyt voivat osaltaan olla kiinnostuksen taustalla. Kasvisruokavalion noudattaminen on myös muuttunut helpommaksi, kun elintarvikemarkkinoille on tullut paljon vaihtoehtoja eläinperäisille tuotteille. Yksi kimmoke on voinut olla sekin, että terveydellisistä syistä punaisen lihan käyttöä on jopa ravitsemussuositusten tasolla kehotettu rajoittamaan. Myös IBD-tautia sairastavien…

Lue lisää...