Nina Eriksson

Aktivoituneen proktiitin ja vasemmanpuoleisen koliitin hoito

04.06.2018

Ensisijaishoito lievässä tai keskivaikeassa haavaisessa peräsuolitulehduksessa eli proktiitissa on paikallinen 5-ASA-valmiste (kauppanimiä Asacol®, Pentasa®, Salofalk®). Peräpuikot ovat peräruiskeita parempia, koska ne osuvat paremmin tulehtuneelle alueelle. 1 g 5-ASA-valmistetta on riittävä ja voidaan annostella kerran päivässä. Tärkeää on, että lääke pysyy peräsuolessa useita tunteja. Jos ulostamistarve tulee nopeasti, voi uuden lääkkeen asettaa huoletta. Jos pelkkä paikallishoito ei riitä tai tauti ulottuu peräsuolen yläpuolelle sigmaan, yhdistetään hoitoon suun kautta otettava 5-ASA lääke, jolloin tulee valita valmiste, joka saavuttaa hyvin loppusuolen. Jos proktiitti ei reagoi näille hoidoille, voidaan tarvita suun kautta otettava kortisonikuuri ja joskus pelkässä proktiitissakin immunomoduloivia tai biologisia lääkkeitä.

Vasemmanpuoleisessa koliitissa paikallishoidon ja suun kautta otettavien tablettien yhdistelmähoito on tehokkaampi kuin jompikumpi yksinään. Myös se, että käytetään sekä 5-ASA että kortisoniperäruiskeita lisää hoitovastetta verrattuna siihen, että käytetään vain toista paikallisvalmistetta. Tosin olen huomannut, että monilla aamuperäruiske ei oikein pysy suolessa riittävän kauaa. Lisäksi on todettu, että yksinään käytettynä 5-ASA peräruiskeet ovat tehokkaampi kuin kortisoniperäruiskeet. Joskin budesonidista tutkimustieto ei tässä asiassa ole riittävää. Näin ollen steroideja tulisi käyttää vasta, jos ei saada vastetta tai jos potilas ei siedä 5-ASA-valmisteita.

Peräruiskeet voivat olla koostumukseltaan erilaisia, vaahtomaisia tai nestemäisiä, joten on hyvä etsiä se valmiste, joka itsestä tuntuu miellyttävimmältä ja sopivimmalta käyttää. Peräruiskepullo olisi hyvä lämmittää käsissä tai lämpimässä vedessä ruumiinlämpöiseksi nopean ulostamistarpeen välttämiseksi. Oikeakätinen asettaa ruiskeen vasemmalla kyljellä maaten. Yhdellä kyljellä on hyvä pysyä noin 10 min ja sitten kääntää kylkeä, jolloin lääke kulkeutuu suolessa eteenpäin suolen asennon muuttuessa. Jotkut potilaani ovat kokeneet hyväksi käyttää ylemmäksi vaikuttavaa peräruisketta iltaisin ja aivan loppusuolessa vaikuttavaa peräpuikkoa aamuisin kaikkien aamu-ulostamiskertojen jälkeen.

Jos oireet hoidosta huolimatta pahenevat tai veriulosteet jatkuvat vielä kaksi viikkoa tehostetun hoidon aloituksesta tai oireet eivät ole 40 päivässä väistyneet, aloitetaan kortisonihoito suun kautta. Suolistossa vapautuva budesonidi voi silloin olla vaihtoehto prednisonille/prednisolonille.

Aina, jos tauti ei ota rauhoittuakseen on pysähdyttävä miettimää, onko jotain sotkevaa tekijää – esim. Clostridium-bakteeri, matkalta saatu parasiitti tms.- ja tarvittaessa kontrolloitava tähystyksellä taudin vakavuus ja laajuus.

Kun tauti on saatu rauhalliseksi, on syytä miettiä taas uudestaan riittävää ylläpitohoitoa riippuen mm. taudin kestosta ja aiemmasta kulusta. On tärkeää, että potilas sitoutuu yhdessä sovittuun ylläpitohoitoon tulevien aktivoitumisten välttämiseksi.