Nina Eriksson

Alkoholi, IBD ja PSC

14.11.2017

Kysyjällä on todettu Crohnin tauti ja primaarinen sklerosoiva kolangiitti (PSC) ja hän kysyy, voiko alkoholia käyttää enää ollenkaan?

Tämä on vaikea kysymys, johon en voi antaa yleistä vastausta, vaan pyydän kysyjää ja muita lukijoita keskustelemaan hoitavan lääkärin tai IBD-hoitajan kanssa vastauksesta juuri omalla kohdallaan. Viitaan myös vastaukseeni otsikolla ’IBD ja alkoholin käyttö’ tällä palstalla noin 10 kysymystä aiemmin.

Mitä tarkoittaa enää ollenkaan? Meillä kaikilla on taipumus vähätellä alkoholinkäyttöämme ja riippumatta määrästä aliarvioimme yleensä vaikkapa ”eilisiltana” käyttämämme alkoholiannokset. Onko ”enää ollenkaan” viikoittaisissa bileissä kunnon humalatilaan juotu määrä vai lähes päivittäinen olut tai viini ruoan yhteydessä ja saunaoluet päälle vai tarkoitetaanko uutena vuotena nostettavaa kuohuviinilasillista ja annosta viiniä satunnaisilla juhlapäivällisillä? Kuinka usein, kuinka paljon? Vähän ja harvoin ei välttämättä ole ”kiellettyä”.

MUTTA asiaa saattavat mutkistaa taudeissa käytetyt lääkkeet ja kysyjän mahdolliset muut lääkkeet. Lääkkeillä voi olla yhteisvaikutuksia tai ne voivat yhdessä lisätä maksan kuormitusta. PSC on sappiteiden sairaus, mutta pitkälle edettyään vaikuttaa myös maksan toimintaan, jolloin vastaus kysymykseen alkoholinkäytöstä voi muuttua.

Vastaus ei välttämättä ole ei yhtään ei koskaan, mutta asia kannattaa omalta osaltaan selvittää. Toivoisinkin, että jokainen tekisi rehellisen arvion omasta alkoholinkäytöstään alkoholihaittojen välttämiseksi.