Petri Mäkelä | Reunapaikka - Kysy lääkäriltä IBD:stä

Petri Mäkelä

Antibiootit ja IBD

07.10.2019

Nyt tuli mielenkiintoinen kysymys koskien antibioottien vaikutusta Crohnin tautia sairastavan suolistoon.

Antibioottien käyttö, varsinkin niiden runsas ja ajoittain jopa holtittomalta tuntuva käyttö, on ollut viime vuosina kiivaan keskustelun ja tutkimuksen aiheena. On todettu että erityisesti ns. laajakirjoisten antibioottien käyttö on lisännyt antibiooteille vastustuskykyisten bakteerien osuutta. Suomessa antibiootteja käytetään eniten avoterveydenhuollossa, ja antibioottien käyttö on meillä runsaampaa kuin muissa Pohjoismaissa. Antibioottien käyttö aiheuttaa suolen bakteeriflooran epätasapainoa (dysbioosi) ja suolen sisällön sienien ja virusten yliedustuksen. Toisaalta yksi kahden viikon antibioottikuuri voi johtaa suolen bakteeriflooran pitkäaikaiseen epätasapainoon (jopa 5 kuukautta). Täten Crohn-potilaalle annettu antibioottikuuri voi sekoittaa ennestään herkkää suoliston bakteeriflooran tasapainoa ja aiheuttaa oireita. Tilanne korjaantuu yleensä, kun potilaan oma bakterifloora kolonisoi uudelleen suoliston limakalvon, mutta tähän voi kulua aikaa. Tällöin välissä voi käyttää oireenmukaista hoitoa kuten esim. loperamidi.

Tulehduksellisten suolistosairauksien pahenemisvaiheessa voidaan joutua käyttämään antibiootteja. On todettu että IBD:ssä suoliston bakteereista lisääntyvät enterobakteeri-ryhmään kuuluvat bakteerit kuten E. coli ja fusobakteerit. Toisaalta on todettu aliedustus Bacteroides- ja Firmicutes-ryhmien bakteereissa. Tällöin on kyseessä ns. dysbioosi. Meille ei ole vielä selvää miten tämä dysbioosi aiheuttaa suolen seinämän tulehdusprosessin synnyn. Tällöin käytetään yleensä siprofloksasiini- ja metronidatsoli- antibioottia.

IBD:n puhkeamisen syyt ovat vielä hämärän peitossa, mutta joissakin tutkimuksissa on osoitettu mahdollisen suoliston bakteerien uudelleenjärjestäytymisen ja haitallisten bakteerien yliedustuksen olevan osaltaan taudin puhkeamisen taustalla. Tällöin ajatellaan että antibioottia antamalla voidaan sekä Crohnin tauti että haavainen koliitti saada remissioon. Pysyvää vaikutusta antibioottikuurilla ei saada aikaiseksi. Erityisesti Crohnin taudin vaikeassa muodossa, jossa muodostuu tulehduskäytäviä, on osoitettu että antibiootit ovat tehokkaita ja vähentävät tulehduskäytävien eritystä.

Lisäksi antibiootteja käytetään aktiivin pussiitin (J-pussi) hoidossa. Tänä vuonna ilmaantunut laaja Cochrane-katsaus pussiitin hoidossa käytettävistä lääkkeistä antaa viitettä että antibioottien teho on tässä indikaatiossa epäselvä ja lisää tutkimusta tarvitaan. Kaiken kaikkiaan antibioottien käyttö IBD:n hoidossa on epäselvää ja lisätutkimuksia kaivataan. Todennäköisesti tulevaisuudessa selektiiviset, kapeakirjoiset antibiootit saattavat olla lääke tarkkaan valitulla potilasryhmällä.