Nina Eriksson

Atsatiopriini ja tatuoinnin ottaminen

09.10.2018

Kysyjällä on haavainen paksusuolen tulehdus ja atsatiopriinilääkitys ja nyt hän pohtii estääkö lääkitys tatuoinnin ottamisen.

En tiedä, että atsatiopriinilla ja tatuointiaineilla olisi yhteisvaikutuksia, joten kysymys tiivistyy kysymykseen infektioriskeistä. Bakteeri-infektiot ovat hyvin mahdollisia tatuointien yhteydessä. Hepatiitti- ja HIV-riski yhdistyy käytettyjen toimenpideneulojen käyttöön. Ympäristössämme ja omalla ihollammekin on koko ajan bakteereita, jotka eivät kuulu ihomme alle. Infektiot voivat olla paikallisia ihon ja ihonalaiskudoksen infektioita, mutta ne voivat pahimmillaan aiheuttaa verenkiertoon levitessään vaarallisiakin yleisinfektioita.

Infektioriskiin vaikuttavat potilaan vastustuskyky, joka atsatiopriinipotilaalla on siis ”tervettä kaveria” alhaisempi.  Myös mahdolliset muut sairaudet ja lääkkeet, ihon sairaudet ja kunto voivat myös vaikuttaa riskiin. Merkittävät riskit tulevat kaikille tatuoinnin ottajille itse toimenpiteestä. Tähän vaikuttavat tatuoijan koulutus, ammattitaito ja -etiikka, tatuointipaikan ja -toimenpiteen hygienia, käytettyjen välineiden puhtaus ja käytettyjen aineiden kontrolloitu laatu ja steriiliys, jälkihoidon ohjeet ja toteutus.

Olisi mukava, jos lääkärinä voisi aina antaa kyllä-ei-vastauksia. Valitettavasti tästä aiheesta ei tutkimustietoa vastaukseni taakse ole. Yleisenä kehotuksenamme immunosupprimoidulle potilaalle on infektioriskien välttäminen.

C-ANPROM/FI/IBDD/0209