Petri Mäkelä | Reunapaikka - Kysy lääkäriltä IBD:stä

Petri Mäkelä

Auringonotto ja IBD-lääkitys

12.07.2019

Vaikean haavaisen koliitin ja Crohnin taudin hoitoon käytetään usein tiopuriinilääkkeitä, kuten atsatiopriinia ja 6-merkaptopuriinia.

Nämä lääkkeet yhdistettynä auringon UV-valon aiheuttamaan ihon palamiseen lisäävät riskiä ihokasvaimien muodostumiseen. Tämä riski on ihotautilääkäreiden mukaan kuitenkin sangen vähäinen.

Aurinkokeratoosit ja basalioomat liittyvät aurinkoaltistukseen. Aurinkokeratoosien suhteen koko elämänaikaisella altistuksella on merkitystä ja basalioomien suhteen myös auringon polttamilla. Lääkehoitoa aloitettaessa hoitava lääkäri antaa varoituksen välttää ihon palamista eli liiallista oleilua auringon valossa. Lisäksi em. lääkeryhmää käyttäville potilaille suositellaan tehtäväksi säännöllisesti ihon tarkastus poikkeavien luomimuodostumien etsimiseksi.

Aurinkoalttiin ihon suojaaminen on ensiarvoisen tärkeä toimenpide. Aurinkoisena kautena, keväästä syksyyn, suositellaan rutiiniksi aurinkosuojavoiteen käyttöä kasvojen alueella. Aurinkovoidetta tulee käyttää joka päivä ja suojakerroin tulee olla 30-50 (varsinkin jos iholle on kehittynyt muutoksia).

Jos lomailee etelässä, tulee käyttää päivittäin riittävän kertoimen omaavaa aurinkovoidetta kaikille auringolle altistuville ihon kohdille. Kerroin tulee olla 30-50. Voidetta tulee lisätä useasti päivässä. Auringonottoa tulee välttää keskipäivällä, jolloin UV-altistus on voimakkaimmillaan. Suoranaista auringonvalon välttämistä ei tarvita, mutta ihon palamista tulee välttää. Mikäli iholle ilmaantuu uusia luomimuodostelmia, niin tulee hakeutua lääkäriin em. muutosten tarkemmaksi selvittämiseksi ja mahdollisesti poistamiseksi.