Nina Eriksson

Colifoam®

05.06.2018

Kysyjä on huolissaan hänellä hyväksi todetun Colifoam® -lääkkeen saatavuuskatkosta ja kysyy myös muita hoitovaihtoehtoja aktiiviin loppusuolen tautiinsa.

Colifoam® -peräruiskevaahto on hydrokortisoniasetaattia eli paikallinen suolen pinnalla vaikuttava kortisonivalmiste. Sitä ei tällä hetkellä pystytä valmistamaan ja katkos on kestänyt jo sen verran kauan, ettei sitä sekä alkuperäisvalmistajan että rinnakkaismaahantuojan mukaan (Meda, Orifarm) ole tällä hetkellä mistään varastoista myöskään muualta Euroopasta saatavilla. Kysyjä on oikeassa siinä, että lääkärit voisivat kirjoittaa EU-alueella hyväksytyn reseptin. Lääkettä ei Meda:n mukaan saada ainakaan ennen syksyä.  Crohn ja Colitis-yhdistyksen sivuilla on arvio 9.11.2018.

Suomessa on saatavilla myös toinen kortisoniperäruiske, jossa vaikuttava aine on budesonidi (Entocort®).

Tutkimusten mukaan 5-ASA-peräruiskeet ovat jopa tehokkaampia kuin kortisoniperäruiskeet (budesonidista vertailutietoa ei ole). 5-ASA peräruiskeita on saatavana kauppanimillä Asacol® ja Pentasa®. Samoilla nimillä ja lisäksi Salofalk® -nimellä on saatavissa myös peräpuikkoja, joilla saadaan paras hoito peräsuoleen.