Petri Mäkelä | Reunapaikka - Kysy lääkäriltä IBD:stä

Petri Mäkelä

Colitis Ulcerosa, nivelsäryt, ummetus

26.02.2019

Kysyjällä on haavaisen koliitin peräsuolitulehdus, johon liittyy nivelsärkyä. Nivelsäryt alkoivat jo ennen IBD-diagnoosia.

Tulehduksellisten suolistosairauksien ja nivelsärkyjen syy-yhteyttä ei tarkalleen tiedetä. Yhtenä mahdollisena syynä pidetään vaurioitunutta suolen seinämää. Toisena mahdollisena vaihtoehtona pidetään ympäristötekijöiden ja perimän aiheuttamaa altistusta suolen ulkoisille oireille kuten nivelkivuille.

Yleisimmät IBD:n liittyvät niveloireet ovat nivelkivut (yleensä pienissä nivelissä), sakroiliitti (risti-suoliluunivelen tulehdus) ja ankylosoiva spondyliitti (hitaasti etenevä nuoren aikuisen selkärangan tulehdustauti). Esiintyvyys edellä mainituilla liitännäissairauksilla on 3-13 % IBD-potilaista.
Nivelkivut liittyvät tyypillisesti laaja-alaiseen tulehdukseen ja usein mukana on muitakin suolenulkoisia oireita, kuten esimerkiksi kyhmyruusu, suun limakalvon tulehdus (stomatiitti) ja silmän värikalvontulehdus (iriitti).

Joskus tulehduksellinen suolistosairaus voi olla alkuvaiheessa oireeton ja tällöin saattavat nivelkivut olla ensimmäinen oire taustalla olevasta IBD:sta. Mikäli reumaattiset sairaudet on poissuljettu nivelkipujen taustalta, on hoitona yleensä tulehduksellisen suolistosairauden hyvä hoito, tarkoittaen tulehdusprosessin sammuttamista limakalvolta lääkkein. Tämä yleensä riittää myös rauhoittamaan nivelkivut. Mikäli kipuja esiintyy IBD:n ollessa remissiossa, niin tällöin voidaan käyttää kipulääkkeitä.Toki pitää muistaa, että nivelkipuja voi aiheuttaa myös muut sairaudet, kuten keliakia.

Ummetus on harvinaista IBD:ta sairastavien potilaiden ryhmässä. Erityisesti distaalisesta IBD:sta kärsivillä on yleensä ongelmana ripulityyppinen uloste. Toki potilas voi kärsiä ummetuksesta, mikäli suolen toiminta on ollut ummetuspainotteinen jo ennen IBD:n puhkeamista ja tauti on saatu lääkityksellä remissioon. Ummetuksen hoidossa on tärkeässä osassa elintavat. Tällöin oleellista on ummetuksen hyvä hoito kuituja käyttämällä, riittävästä nesteen käytöstä huolehtimalla ja säännöllistä liikuntaa harrastamalla. Tulee myös selvittää mahdollisen muun kuin IBD:n hoitoon käytettävien lääkkeiden vaikutus ummetuksen kehittymiselle ja poissulkea muut sairaudet ummetuksen taustalta.

Pitkäaikaisen ummetuksen hoidoksi suositellaan kuitujen lisäämiseksi ravintoon (20–35 grammaa/vrk) ja käyttämällä nesteitä 1.5 -2 litraa/vrk. Ummetuslääkkeiden käyttöä tulee harkita, mikäli elintapoja muuttamalla ei tyydyttävää muutosta suolen toiminnassa saada aikaiseksi.