Nina Eriksson

Colitis ulcerosa, ulostamiskipu ja verta ulosteessa?

24.08.2017

Kysyjällä on alle puoli vuotta sitten todettu paksusuolen loppuosaan painottuva ulseratiivinen koliitti. Ripuli ja vatsakivut ovat mesalatsiinitableteilla ja – paikallishoidolla rauhoittuneet, mutta ulostaminen on edelleen kivuliasta ja ulosteessa on verta.

Aktiivissa peräsuolen tulehduksessa (proktiitti) 5-ASA-paikallishoidot (yleisimmin mesalatsiini) ovat ensisijaisia. Tabletit liitetään hoitoon tarvittaessa. Laajemmassa, mutta edelleen paksusuolen vasemmalle puolelle rajoittuvassa aktiivissa taudissa, käytetään joko peräpuikkoja tai suolessa pidemmälle vaikuttavia peräruiskeita tabletteihin yhdistettynä. Eri valmistajien tuotteet eroavat muodon, koostumuksen ja apuaineiden suhteen, joten valmistetta kannattaa kokeilla vaihtaa, jos yksi ei sovi. Myös kortisonivalmisteita on peräruiskeina. Ne eivät ole yksinään mesalatsiinia tehokkaampia, mutta parantavat yhdistelmähoidossa vastetta.

Mikäli yhdistämällä 5-ASA-tabletit ja -paikallishoidot sekä kortisonipaikallishoidot ei saada suolta rauhoittumaan eli saavuteta remissiota, voidaan käyttää suun kautta otettavaa kortisonikuuria (samalla on varmistuttava riittävästä kalsiumin ja D-vitamiinin saannista). Tautitilanteesta riippuen voidaan käyttää joko verenkierron kautta vaikuttavaa (systeemistä) tai suolessa vapautuvaa kortisonivalmistetta. Tässä vaiheessa ja viimeistään immunosuppressiivista tai biologista lääkitystä harkittaessa on myös syytä varmistaa, että diagnoosi on oikea ja ettei jokin muu tekijä ole suolitautia pahentamassa. Näitä muita tekijöitä voivat olla esim. ärtyvän paksusuolen oireyhtymä tai bakteeri- tai virusinfektio. Peräsuolen alueen taudissa ja peräaukon kivussa ja verenvuodossa tulee huomioida myös peräpukamat, peräaukon kivuliaat haavaumat (fissuurat), peräaukon seudun fistelit (käytävä ihon pinnalta peräaukon sisäpuolelle tai peräsuoleen) ja mahdollisesti näihin liittyvä paise alueella sekä anaaliseksin kautta välittyvät sukupuolitaudit.