Petri Mäkelä | Reunapaikka - Kysy lääkäriltä IBD:stä

Petri Mäkelä

Colitis ulcerosan lääkehoito PSC-potilaalla

23.11.2021

Kysyjää mietityttää Colitis ulcerosan eli haavaisen paksusuolen tulehduksen lääkehoito, kun liitännäissairautena on myös primaari sklerosoiva kolangiitti (PSC) eli krooninen, tulehduksellinen sappitiesairaus.

PSC on krooninen, sappiteitä hitaasti ahtauttava sairaus. Suurimmalla osalla PSC:ta sairastavista on liitännäissairautena haavainen paksusuolentulehdus, pienemmässä määrin myös Crohnin tauti. PSC:ta sairastavilla potilailla IBD voi olla vähäoireinen.

PSC:ta sairastavien IBD-potilaiden suolistotulehdus hoidetaan samojen periaatteiden mukaan kuin niillä henkilöillä, joilla on diagnosoitu vain IBD. Hoidon tavoitteena on saada suolen seinämän limakalvolla oleva tulehdus sammumaan ja ylläpitää remission tilaa. PSC:ta sairastaville IBD-potilaille suositellaan säännöllisiä vuosittaisia laboratorio- ja tähystystutkimuksia. IBD:n lääkehoidossa voidaan käyttää 5-ASA-valmisteita, immonosupressiivisia ja biologisia lääkevalmisteita. IBD:n aktivoitumisvaiheessa lääkityksenä voidaan käyttää lisäksi kortisonivalmisteita. Potilaalle sopiva lääkehoito suunnitellaan aina yhdessä hoitavan lääkärin kanssa.

 

C-ANPROM/FI/IBDD/0190

11.11.2021