Petri Mäkelä | Reunapaikka - Kysy lääkäriltä IBD:stä

Petri Mäkelä

Crohnin tauti ja peräaukon haavaumat

03.01.2020

Crohnin taudille on tyypillistä, että tulehdusmuutokset, mukaan lukien haavaumat, voivat sijaita missä tahansa mahasuolikanavan alueella. Eli suun limakalvoilta peräaukon suulle. Taudille on myös tyypillistä, että tulehtuneet alueet esiintyvät läiskäisinä (segmentaarisesti) eli suolen alueella esim. paksusuolessa. Eli on mahdollista, että taudin diagnoosihetkellä muutoksia voi olla sekä ohutsuolen loppuosassa ja peräsuolessa. Tällöin tulehtuneiden limakalvoalueiden välissä esiintyy täysin normaalia suolen limakalvoa. Jos Crohnin tauti on saatu lääkityksellä sammumaan eli remissioon, tällöin uusien tulehduspesäkkeiden kehittyminen on harvinaista. Ohutsuolen Crohnin taudista noin 30 % sijaitsee ohutsuolen loppuosassa. Jos Crohnin tauti sijaitsee peräsuolessa, saattaa se muodostaa tulehduskäytäviä peräsuolen ympäröivään kudoksiin, jolloin syntyy purkautumisaukkoja useasti peräsuolen ympärillä olevalle iholle. Mikäli Crohnin tauti olisi aktiivinen ja sen ilmiasussa olisi syviä haavaumia, tulisi tällöin haavaumien esiintyessä myös ulosteen kalprotektiini-arvon olla koholla. Erityisesti, jos haavaumia esiintyy suoliston loppupäässä, kuten peräsuolessa.

Ehlers-Danlos –oireyhtymässä on 6 eri alaluokkaa. Kyseiseen oireyhtymään liittyy myös laajalti erityyppisiä sidekudosperäisiä oireita, kuten hauras ja ohut iho sekä huono limakalvovaurioiden paraneminen, muutoksia luuston ja sidekudosten koostumuksessa, altistaen esim. ryhtivirheille ja verisuonivaurioille. Yleisin alaryhmä on ns. hypermobiili-oireyhtymä (yliliikkuvat nivelet). Yleensä tätä oireyhtymää hoitavat reumatologit ja ihotautilääkärit.

Peräaukon sulkijalihaksen kroonisessa supistuksessa voi kehittyä verenkiertovaje lihakseen ja tästä voi syntyä kivuliaita haavaumia peräaukon alueelle. Tällöin ulostaminen on kivuliasta ja kirkasta verta voi tulla esim. paperiin pyyhkiessä. Kyseisen tilan hoitoon käytetään verenkiertoa paikallisesti parantavia valmisteita, kuten esim. nitrovoiteita.

Jos peräaukon alueelle ilmaantuu oireettomia haavaumia ja ulosteen kalprotektiini on viitealueella, tulee poissulkea muut syyt haavaumien taustalta. Tällöin tarvitaan mahdollisesti koepala haavasta syyn selvittämiseksi. Suosittelen ottamaan yhteyttä hoitavaan lääkäriin haavojen syyn selvittämiseksi ja hoitojen aloittamiseksi.