Nina Eriksson

Crohnin tauti ja ruoka-aineiden aiheuttamat suuoireet

11.01.2019

Kysyjä pohtii, voivatko suun kutinaa aiheuttavat ruoka-aineet aiheuttaa Crohnin taudin pahenemista suolistossa ja olisiko mahdollinen siedätyshoito turvallista.

Aikuisella ruoka-aineiden aiheuttamat oireet ovat haastava aihe. Ruoka-aineet voivat aiheuttaa oireita useilla eri mekanismeilla. Laktoosi-intoleranssi johtuu lapsuusiän jälkeen useimmilla maailman ihmisistä tapahtuvasta laktaasientsyymin eri asteisesta vähenemisestä. Keliakiassa gluteiini vaurioittaa immunologisen reaktion kautta perinnöllisesti alttiilla henkilöllä ohutsuolen suolinukkaa. Osalla ihmisistä tietyt ruoka-aineet aiheuttavat lisääntynyttä kaasunmuodostusta ja suolen venytyskipua mm. paksusuolen bakteeritoiminnan myötä.

Ruoka-allergiassa, joiden selvittely kuuluu iho- ja allergiasairauksiin erikoistuneiden lääkäreiden erikoisalaan, elimistö kehittää tiettyjä vasta-aineita ruoka-aineiden sisältämille valkuaisaineille. Yleensä oireet ilmaantuvat heti tai muutaman tunnin sisällä ruoan nauttimisesta. Tyypillisiä oireita ovat nokkosihottuma ja siihen liittyvä turvotus, ihon punoitus, hengitysteiden ahtautuminen ja pahimmillaan vaikea anafylaksia.  Joskus, jos altistus on päivittäistä, oireet kehittyvät hitaasti, mutta ovat silloin yleensä lieviä. Joillekin ruoka-allergia aiheuttaa suolioireita; oksentelua ja voimakkaita vatsakipuja ja myös ripulia.

Siitepölyallergiset saavat usein oireita siitepölyjen kanssa ristireagoivista ruoka-aineista, kuten esim. omenasta, porkkanasta, hasselpähkinästä. Noin joka toinen koivuallerginen saa oireita kypsentämättömistä juureksista ja hedelmistä. Suu, huulet ja kurkku kutiavat ja pistelevät. Oireet ovat usein voimakkaampia juuri siitepölyaikaan. Ristireaktio-oireet ovat usein lieviä, koska niitä aiheuttavat allergeenimolekyylit usein hajoavat suolistossa.

Siihen voisivatko allergiset immunologiset rektiot jotenkin vaikuttaa immunologisiin mekanismeihin Crohnin taudissa en osaa vastata. Koetut vatsaoireet toki lisääntyvät, jos kyse on suolisto-oireita aiheuttavasta ruoka-allergiasta. Ylipäänsä suosittelen Crohnin tautia sairastavia välttämään ruoka-aineita, jotka selvästi ja toistuvasti pahentavat oireita. Jos välttämislista tuntuu kasvavan yksittäisistä pitkiksi listoiksi, on syytä käydä asia läpi ravitsemusterapeutin kanssa hyvän, monipuolisen ja riittävän ruokavalion säilyttämiseksi.

Siedätyshoidon en näkisi vaikuttavan Crohnin tautia pahentavasti, mutta tähänkin siedätyshoitoa antava taho varmasti osaa vielä paremmin vastata, samoin kuin siihen, mikä on suuoireiden mahdollinen todellinen aiheuttaja-allergeeni. Sen sijaan siedätyshoitoon voivat vaikuttaa potilaan lääkitys ja tautitilanne – millainen on esim. kortisonitarve?