Petri Mäkelä | Reunapaikka - Kysy lääkäriltä IBD:stä

Petri Mäkelä

Crohnin tauti ja suolistosyöpä

22.12.2020

Kysyjällä on ollut paksusuolen Crohnin tauti 3 vuotta, joka on pysynyt remissiossa 5-ASA-lääkityksellä. Huolena on mahdollinen syövän riski.

Ennen nykyisiä lääkkeitä kortikosteroidien käytöstä lähtien IBD:hen liittyi huomattava paksusuolen syövän riski. Uudet lääkkeet ja erityisesti uusi hoitostrategia, missä pyritään potilaan oireettomuuden sijaan tulehduksen sammuttamiseen suoliston limakalvolta, on tiputtanut tuota syövän riskiä huomattavasti.

Valitettavasti ei ole tarkkaa selvyyttä siitä, mikä tuo riski tänä päivänä on. On viitettä, että nykyhoidolla syövän riski on sama kuin normaaliväestöllä, toisissa tutkimuksissa taas on viitettä, että riski on suurentunut. Vuonna 1990 tehtiin ruotsalainen tutkimus, missä todettiin syövän riskin olevan yhteydessä taudin laajuuteen siten, että koko paksusuolen tulehduksessa riski on 5-kertainen ja peräsuolen tulehduksessa 1.7-kertainen verrattuna terveeseen verrokkiväestöön. Nykyään markkinoille tulleet uudet ja tehokkaammat lääkkeet ovat todennäköisesti laskeneet tuota riskiä vielä pienemmäksi. Toki syövän riskiin vaikuttaa myös oleellisesti taudin kesto, taudin laajuus ja IBD:hen liittyvät muut sairaudet kuten esimerkiksi primaari sklerosoiva kolangiitti eli tulehduksellinen sappitiesairaus. Lisäksi on osoitettu, että säännöllisesti toteutetuilla tähystyskontrolleilla voidaan pienentää paksusuolen syövän riskiä. Joillakin valmisteilla on osoitettu olevan syövän riskiä vähentävä vaikutus. Vaikutus perustuu itse limakalvon tulehdusta vähentävään vaikutukseen kuin myös vaikutukseen paksusuolen limakalvon bakteeriympäristöön.

Eli nykyään IBD-potilaiden riski sairastua paksusuolen syöpään on pieni, kiitos aiempaa tehokkaampien lääkkeiden ja säännöllisesti tapahtuvien kolonoskopiakontrollien. Olennaista on toteuttaa lääkesuunnitelmaa huolellisesti ja täten pitää suolen limakalvon tulehdus poissa. Mitään yhtä totuutta ei ole arvioitaessa IBD-potilaan syöpäriskiä, joten riskiarviota ei yksittäisen henkilön kohdalla voida antaa. Mutta mikäli koliitti on pysyvästi remissiossa, niin syövän kehittymisen riskin voidaan katsoa olevan pieni.