Petri Mäkelä | Reunapaikka - Kysy lääkäriltä IBD:stä

Petri Mäkelä

Crohnin tauti ja ulostusongelmat

14.04.2021

Kysyjällä on Crohnin tauti, johon lääkityksenä 5-ASA ja kortikosteroidi. Nyt potilaalle ilmaantunut uutena oireena limaa peräsuolesta ja ilmavaivoja. Lisäksi suolisto ääntelee, turvotusta ja alavatsakipua. Oireet ovat aamupainotteisia.

IBD:n oireet ovat hyvin vaihtelevia. Yleensä oireena on veri-/vesiripuli, tihentynyt ulostamisen tarve ja vatsakivut. Oireet saadaan yleensä lääkityksellä hyvin kuriin. Jos lääkityksellä olevassa IBD:ssa tapahtuu oireiden muutos tai oireiden lisääntymistä, voi se olla viite taudin aktivoitumisesta. Yleensä suositellaan, että seuraa oireita 1-2 viikkoa ja mikäli oireet eivät tänä aikana väisty, on syytä ottaa yhteyttä hoitavaan yksikköön.

Toisaalta potilaan kuvaamat oireet ovat pitkälti ärtyvä suoli -tyyppisiä oireita. Usein tiettyjen hiilihydraattien käyttö altistaa kaasun muodostukselle paksusuolessa. Tästä on seurauksena ilmavaivat, vatsan turpoaminen ja vatsakivut. Lisäksi ulosteen koostumus ja ulostustiheys saattaa vaihdella päivittäin. Usein IBD-potilailla esiintyy ärtyvä suoli -tyyppisiä oireita. Oireiden hoito on symptomaattista, oireita aiheuttavien ruoka-aineiden välttämistä ja tarvittaessa kuitulisän (psylliumkuitu, pellavarouhe) säännöllistä käyttöä. Usein suositellaan edellä mainittuihin oireisiin FODMAP-dieettiä, jossa on karsittu pois oireita aiheuttavia ruoka-aineita. Kyseistä rajoitettua ruokavaliota ei suositella käytettäväksi kuin 4-6 viikkoa, jonka jälkeen tulisi lisätä päivittäiseen ruokailuun asteittain ruoka-aineita mukaan. Hyvä lähde ärtyvän suolen ruokavalioon löytyy Terveyskirjasto.fi sivulta.

Eli mikäli IBD-potilaan uudet suolistoperäiset oireet eivät väisty muutaman viikon seurannassa, tulee olla yhteydessä hoitavaan yksikköön IBD:n pahenemisen poissulkemiseksi. Mikäli tästä ei ole viitettä, voidaan seuraavassa vaiheessa kokeilla oireenmukaista hoitoa.

 

C-ANPROM/FI/IBDD/0134
03/2023