Petri Mäkelä | Reunapaikka - Kysy lääkäriltä IBD:stä

Petri Mäkelä

CU leikattu ja peräsuolen loppuosassa tulehdus. Voidaanko käyttää mesalatsiini-peräpuikkoja?

15.03.2019

Vaikean haavaisen koliitin (CU) viimeisenä hoitovaihtoehtona on paksusuolen poisto leikkaamalla eli kolektomia. Tällöin ohutsuolen loppuosasta tehdään pussimainen rakenne, joka yhdistetään peräaukkoon. Tämä edellyttää, että peräsuolen loppuosasta voidaan jättää muutama senttimetri sauman tekoa varten.

Joskus käy niin, että tuo jäljellä oleva peräsuolen osa tulehtuu. Tällöin hoitona käytetään 5-ASA paikallisvalmisteita peräpuikkoina tai peräruiskeina. Kysyjällä käytössä olevia mesalatsiini-peräpuikkoja voidaan hyvin käyttää säännöllisesti limakalvon tulehduksen estämiseksi.

Pahenemisvaiheessa käytetään kortikosteroideja peräruiskeena.
Valitettavasti näissä on ollut viime vuosina toimitusvaikeuksia, eikä em. tuotteita ole välttämättä apteekista saatu. Mikäli tulehdus on aivan distaalisesti lähellä peräaukkoa, niin voidaan käyttää peräpukamien ja peräaukon haavaumiin käytettäviä kortikosteroidi-peräpuikkoja. Pysyvään käyttöön näitä ei suositella käytettäväksi haittavaikutusten vuoksi.

Eli vastauksena kysymykseen, mesalatsiini-peräpuikkoja voidaan käyttää J-pussin loppuosan tulehduksen hoitoon. Lääkkeen vaste tulee hitaasti ja jatkossa peräpuikkoja olisi hyvä käyttää säännöllisesti tulehduksen uusiutumisen estämiseksi.