Petri Mäkelä | Reunapaikka - Kysy lääkäriltä IBD:stä

Petri Mäkelä

CU – Voiko tulehdus olla aktiivinen ilman ripulia ja limaa?

04.06.2019

Haavaisessa koliitissa (CU) paksusuolen limakalvo tulehtuu ja tulee verestäväksi. Tästä seuraa verenvuotoa vaurioituneelta limakalvolta ulosteen joukkoon tai, jos kyseessä on ns. distaalinen tauti (peräsuolen ja/tai sigmasuolen tulehdus), veri voi tulla kirkkaana peräsuolesta. Mikäli distaalisessa taudissa erittyy myös limaa, niin tällöin veri saattaa olla normaalia vaaleampaa. Toisaalta myös taudin hoitoon käytetyt peräpuikot vaalentavat peräsuolesta tulevaa verta.  

Aktiivisessa vaiheessa oleva koliitti voi olla hyvinkin vähäoireinen: lievästi/kohtalaisesti aikaisemmasta tihentynyt suolentoiminta, pientä tuntemusta vatsalla, väsymystä. Tällöin ulosteen väri ja konsistenssi voivat olla normaalit ja ainoana oireena lisääntynyt limaneritys peräsuolesta tai peräsuolen verenvuoto.

Tällöin on hyvä kontrolloida ulosteen kalprotektiini-arvo ja mahdollisesti muut peruslaboratoriokokeet. Mikäli kalprotektiini-pitoisuus on koholla, viittaa se koliitin aktivoitumiseen ja tällöin lääkityksen tehostaminen tulee aiheelliseksi.