Petri Mäkelä | Reunapaikka - Kysy lääkäriltä IBD:stä

Petri Mäkelä

Ferritiini ja F-Calpro

25.08.2021

Kysyjällä on proktiitti eli peräsuolentulehdus, ja häntä askarruttaa hänen ferritiinitasonsa. Lisäksi mietityttää, pitäisikö hänen mittauttaa F-Calpro eli kalprotektiiniarvonsa samalla.

Ferritiiniarvoa käytetään yhtenä mittarina henkilön rautavarastojen riittävyyttä arvioitaessa. Kyseistä seikkaa on käsitelty aiemmin tällä palstalla, suosittelen tutustumaan niihin.

Ulosteen kalprotektiini on neutrofiili-nimisten tulehdussolujen erittämä valkuaisaine (eli proteiini). Yleisesti voidaan ajatella, että mitä enemmän suolessa on tulehdussoluja (eli miten aktiivinen/voimakas tulehdus on), sitä korkeammalle ulosteen kalprotektiiniarvo nousee. Tätä voidaan käyttää hyväksi taudin seurannassa ja reagoida tulehduksen aktivaatioon riittävän ajoissa. Rutiininomaisesti arvoa seurataan noin kerran vuodessa, tarvittaessa tiheämmin.

Ulosteen kalprotektiiniarvo siis kertoo juuri mittaushetkellä olevasta tautiaktivaatiosta, sillä ei ole yhteyttä henkilön rautavarastoihin. Ferritiiniarvoa tutkittaessa ei tarvitse automaattisesti selvittää kalprotektiiniarvoa. Jos potilaalla on kliinisesti aktiivisen suolistotulehduksen oireita, voidaan olettaa, että ferritiiniarvo on noussut tavanomaisesta tasosta. Tällöin tämä otetaan huomioon ferritiiniarvon merkitystä arvioitaessa.

Eli rutiininomaisesti ei kalprotektiiniarvoa tarvitse mitata, kun halutaan tietää potilaan rautavarastojen tilanne.