Petri Mäkelä | Reunapaikka - Kysy lääkäriltä IBD:stä

Petri Mäkelä

Fisteli ohutsuolesta iholle

30.09.2019

Kysyjälle on tehty fisteleiden korjausleikkaus kahdesti. Tehty tilapäinen avanne ja J-pussi leikkaus. Kysymyksestä ei käy ilmi, onko kyseessä Crohnin tauti vai haavainen koliitti.

Crohnin tautiin liittyy taipumus muodostaa tulehduskäytäviä (fisteleitä) tulehtuneesta suolenosasta muihin elimiin. Tällaisia fisteleitä voi muodostua esim. peräsuolesta iholle tai emättimeen/kohtuun, suolesta iholle, ohutsuolesta mahalaukkuun ym. Tyypillisesti Crohnin taudissa esiintyvä fisteli on peräsuolesta iholle eli ns. perianaalinen fisteli.

Ensisijaisesti fisteli pyritään sulkemaan rauhallisessa vaiheessa eli kun tulehdus on saatu sammumaan lääkityksellä (antibiootit, IBD:n hoitoon käytettävät lääkkeet). Perianaalifisteleissä ensivaiheen hoitona on ns. seton-langat, joilla tulehduskäytävä saadaan epitelisoitumaan ja tätä kautta käytävä hiljalleen sulkeutuu. Kaikilla tämä ei onnistu, jolloin pitää turvautua muihin kirurgisiin hoitoihin.

Tällöin voidaan tehdä läppäleikkaus, jossa tulehduskäytävän suu puhdistetaan ja sisäsuun päälle siirretään tervettä suolen limakalvoa. Tällaiset operaatiot on keskitetty keskussairaaloihin.

Uutena hoitona on kantasolujen siirto fistelikanavan seinämiin, missä kantasolut hillitsevät kudoksessa olevaa tulehdusta ja edesauttavat siten fistelin paranemista. Kyseinen hoitomuoto on vielä aivan alkuvaiheessa, ja alustavia hoitoja on tehty sekä maailmalla että myös Suomessa kahdessa yliopistollisessa keskussairaalassa. Se tuleeko tästä käypää hoitoa fisteleiden hoitoon, näyttää tulevaisuus.

Jos potilaalla on fisteli ohutsuolesta paksusuoleen tai virtsarakkoon tai paksusuolesta pohjukaissuoleen, virtsarakkoon tai emättimeen, tulehtunut suolen osa ja fistelikanava poistetaan ja kohde-elimen reikä siistitään ja suljetaan.

Eli fisteleiden hoito on hyvin haasteellista ja näiden hoito on keskitetty keskussairaaloihin. Usein joudutaan tekemään suolen poistoja/osapoistoja, mutta yleensä ennen tätä on jo kokeiltu erilaisia pienempiä kirurgisia toimenpiteitä.