Petri Mäkelä | Reunapaikka - Kysy lääkäriltä IBD:stä

Petri Mäkelä

Fistelit

31.01.2019

Kysyjällä on ilmeisesti Crohnin tauti, johon liittyen peräsuolen ympärille kehittyneitä tulehduskäytäviä (fistelit) on operoitu useasti. Ilmeisesti kirurgisilla hoidoilla on saavutettu haluttu lopputulos, koska seurannassa tulehduskäytävät ovat pysyneet kuivina ja arpeutuneet.

Tulehduksellisiin suolistosairauksiin (IBD) liittyy usein myös toiminnalliseen suolistovaivaan liittyviä oireita (vaihteleva suolentoiminta, ilmavaivat, vatsan turvottelu, vatsakipu, joka lievittyy ulostamisen yhteydessä ym.). Tällöin tulisi pyrkiä rauhoittamaan suolen toimintaa ja välttää toisaalta löysiä ulosteita ja toisaalta ummetusjaksoja. Tähän pyritään välttämällä ruokavaliossa nopeasti fermentoituvia hiilihydraatteja (kaasun muodostuksen ehkäisy), varmistaa riittävä kuidun saanti ravinnosta tarvittaessa erilaisilla kuituvalmisteilla ym.) Mikäli potilaan IBD on todettu hoitavan lääkärin toimesta olevan remissiossa, niin edellä mainittujen oireiden esiintyminen voi olla viite toiminnallisen suolistovaivan mukanaolosta potilaan oirekuvassa.

Peräsuolen kipu voi johtua mahdollisesta peräaukon haavaumasta. Tätä esiintyy osalla Crohnin tautia sairastavista ja voi olla hankalasti hoidettavissa.

Peräsuolen kipu voi johtua myös lantionpohjan lihasten kroonisesta supistuksesta (syndroma pelvis spastica). Tallaista epäiltäessä voidaan tehdä lantionpohjan EMG-tutkimus. Tällöin voidaan käyttää erityyppisiä kipukynnystä nostavia lääkkeitä, joista on osoitettu olevan apua em. tyyppisessä kivussa.

Myös mahdollinen kosketusta aistivan pintahermon vaurio tehtyjen leikkauksien yhteydessä voi olla yksi mahdollinen syy kroonisen kivun taustalla. Tämän todentaminen voi olla vaikeaa ja tällöin voidaan kokeellisesti yrittää käyttää neuropaattisen kivun hoitoon käytettäviä lääkkeitä.

Tuo fistelin ulkosuulta välillä tihkuttava veri johtunee aivan pinnallisesta limakalvon tai ihon vauriosta, jos otetussa MRI-kuvassa ei enää fisteliä erotu.

Eli peräsuolen ympäristön kipu voi johtua myös muusta kuin Crohnin taudin fisteleistä. Ensisijaisesti kannattaa yrittää ruokavaliolla ja riittävällä kuidun saannilla tasapainottaa suolen toimintaa ja mikäli tästä ei ole apua, niin tällöin tarvittaessa olla yhteydessä hoitavaan lääkäriin.