Nina Eriksson

Fistelin oireet

03.09.2018

Kysyjää askarruttaa, kun kaksi vuotta aiemmin operoidun fistelin alueella on jälleen ulosteen ja veren eritystä. Tiedossani ei ole muita taustatietoja kysyjästä.

Fistelit eivät ole harvinaisia työikäisessä väestössä. Suurin osa syntyy peräaukon ihon ja limakalvon rajamailla olevien kryptojen (”kuopakkeiden”) pohjalla olevien anaalirauhasten tulehtuessa. Fisteli kehittyy, kun syntynyt paise lähtee purkautumaan kudosten välistä kohti peräaukon ympäristön ihoa.

Crohnin taudissa fistelin syynä on itse tauti, jossa tulehdus läpäisee suolen seinämän ja syntyy fisteleitä suolen ja ympäröivien elinten välille. Riski fisteleihin peräsuolesta ja anaalikanavasta ympäröivään ihoon, virtsarakkoon tai emättimeen on etenkin potilailla, joilla tautia esiintyy peräsuolessa.

Fisteleitä peräaukon seutuun syntyy joskus myös mm. alueen leikkauksiin, kasvaimiin ja sädehoitoon, vammoihin ja joihinkin ihosairauksiin liittyen.

Fistelin oireita ovat nimenomaan liman, märän, ulosteen ja verisen eritteen valuminen fistelin ulostuloaukosta. Fistelin hoito riippuu mahdollisesta taustasairaudesta ja fistelikäytävän kulusta suolen ja ihon välillä. Fistelit voivat uusia tai samalle potilaalle voi syntyä uusi fisteli useankin välivuoden jälkeen.

C-ANPROM/FI/IBDD/0215